Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Vi är nervösa för att stockholmarna tror det är över

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Människor på en uteservering i Stockholm.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Tätt med folk på Medborgarplatsen på Södermalm.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Fint väder kan få fler att gå ut.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Folkhälsomyndigheten uppmanar stockholmarna till att hålla avstånd för att minska smittspridningen av covid-19.

Trots det syns en ökning av antalet stockholmare som nu reser in till centrala city, rapporterar SvD.

– Vi får inte tro att faran är över, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef i region Stockholm till SvD.

Data från Telia Crowd Insights, som skapar anonymiserad data över människors rörelsemönster, visar att tiotusentals fler stockholmare reser in till stan jämfört med två veckor sedan. Det rapporterar SvD, som beställt datan från tjänsten.

Flest personer i Stockholmsområdet stannade hemma 26 mars, då en toppnotering visade att 58 procent höll sig i hemmet. Men sedan har andelen sjunkit. Nu ligger motsvarande andel på mellan 50 till 52 procent, enligt SVD.

Det kan handla om tiotusentals fler som rör sig i innerstan. Telia betonar dock att datan bör tolkas med försiktighet, då det krävs längre tidsserier för att dra större slutsatser.

Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef i region Stockholm, säger till SvD att regionen och sjukvården delar uppfattningen om att det rör sig fler i stan. Men den hårda datan kommer med viss eftersläpning.

– Vi är nervösa för att stockholmarna blåser faran över och börjar återvända till normalt liv. Det skulle i så fall få konsekvenser, säger hon till tidningen.

Flera i rörelse i nattlivet under helgen

Utvecklingen syns i Stockholms nattliv. Under helgen rörde sig flera personer runt Stureplan på Östermalm, där barer, restauranger och klubbar ligger tätt.

Enligt Aftonbladet syntes också stora köer runtom i landet utanför klädkedjan MQ:s butiker. I veckan gav kedjan konkursbesked, och när utförsäljningen inleddes flödade människor till lokalerna. Det, trots att företaget påmint om social distansering.

Folkhälsomyndigheten har å sin sida uppmanat svenskarna att inte börja tumma på restriktionerna. I Stockholm räknar man med att april blir den mest intensiva månaden för smittspridning, varpå spridningen avtar något i maj. 

Men fortsatt är trycket hårt för sjukvården, och statsepidemiolog Anders Tegnell har vädjat till människor att hålla ut.

Även statsminister Stefan Löfven har manat till uthållighet.

– Det här kommer att bli långvarigt. Varje person i vårt land har ett ansvar på sina axlar. Det kommer att kräva uthållighet och ork från oss alla. Men jag vill också säga att Sverige kommer att komma igenom det här. Det kommer inte vara nästa vecka eller nästa månad, men en dag är vi igenom det här, sa han vid en presskonferens i veckan.

Fint väder kan spela roll

Enligt Suss Forssman Thullberg, vid region Stockholm, finns en risk för att människor slappnar av för tidigt i krisen, skriver SvD.

Dels kan fint väder leda till större rörelse. Dels kan folk felaktigt tro att läget blivit säkrare, efter att Folkhälsomyndigheten gett besked om att kurvan visar tecken på att plana ut.

Men Suss Forssman Thullberg vädjar till stockholmarna att fortsätta följa rekommendationerna.

– Jag tror att vi får räkna med att det håller i sig en bra bit under våren, men förhoppningsvis inte hela sommaren. Men det handlar också om hur väl vi orkar hålla ihop som stockholmare, säger hon till SvD.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över

 Ändringen i svenska coronastrategin

Folkhälsomyndigheten vill kunna testa 100 000 personer per vecka.

Då kan spridningen avta i Stockholm

Statsepidemiologen Anders Tegnell intervjuades om läget i Sverige i norsk tv.