Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Maffian kan ha infiltrerat vaccinprogram

Glädje och tårar när 70-plussare fick vaccin i Stockholm
Det finns misstankar i Italien att maffian använder sitt inflytande för att få personer vaccinerade innan det är deras tur.
Foto: NARONG SANGNAK / EPA / TT
”Personer som inte tillhör någon prioriterad kategori blir vaccinerade ändå och detta sker särskilt i regioner där maffian har en utpräglad närvaro”, säger Mario Giarrusso vid parlamentets anti-maffia-kommission.
Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN
Den italienska maffian kan ha infiltrerat landets vaccinprogram.
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES

Den italienska maffian kan ha infiltrerat landets vaccinprogram – på bekostnad av de som har det mest trängande behovet att vaccineras mot covid-19, rapporterar Politico.

– Personer som inte tillhör någon prioriterad kategori blir vaccinerade ändå och detta sker särskilt i regioner där maffian har en utpräglad närvaro, säger Mario Giarrusso vid parlamentets anti-maffia-kommission.

Italien har problem med att få till stånd ett effektivt vaccinationsprogram mot covid-19. Tankesmedjan ISPI beräknar att över 8 000 liv i Italien kunde ha räddats om vaccineringen hade varit mer fokuserad på de äldre invånarna. Premiärminister Mario Draghi har anklagat yngre personer för att tränga sig före i kön. 

– Vem har samvete att gå före i kön med vetskapen att det lämnar en annan person sårbar, någon som är över 65 år gammal och löper en distinkt risk att dö?, sade Dragi på en presskonferens tidigare i veckan.

Men det finns även misstankar om att den italienska maffian använder sin makt för att få personer vaccinerade innan det egentligen är deras tur. Misstankarna uppstod när inte bara vårdpersonal utan även exempelvis konsulter och byggnadsarbetare plötsligt hamnade på listan över prioriterad personal att vaccineras i vissa regioner. Det innebär att i tre italienska regioner – Sicilien, Kalabrien och Kampanien – har grupper som dessa fått lika många vaccindoser som personer över 80 år.

Över 1 000 personer utreds, misstänkta för att ha gått före i vaccinationskön.

Tegnell: ”Det finns ingen parallell marknad för vaccinet i Sverige”

Även i Sverige har frågan om vaccinköerna diskuterats, Bland annat har tv-profiler som Leif GW Persson och Fredrik Wikingsson berättat att de erbjudits vaccin vid sidan av vaccinprogrammet, något som är olagligt – Folkhälsomyndigheten är de enda som får köpa vaccinet i Sverige.

– Alla vaccinationer ska genomföras enligt gällande regelverk. Vaccinationer mot covid-19 ska erbjudas gratis till alla vuxna i Sverige, har statsepidemiolog Anders Tegnell sagt och fortsatt:

– Det finns ingen parallell marknad för vaccinet i Sverige.


Tegnell om vaccinen: ”Ett visst svinn måste man räkna med”