Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet från vården när smittan skenar i Uppsala

Smittskyddsläkaren i Region Uppsala om de nya rekommendationerna i Uppsala efter ökningen av coronafall.
”De flesta känner någon slags rädsla över hur det ska bli”, säger Katja Fogelberg som jobbar på Karolinska universitetssjukhuset och möter fler och fler covidpatienter.
Foto: Privat
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Smittan fortsätter att öka i Sverige – i Uppsala är situationen så pass allvarlig att rekommendationerna skärptes lokalt. 

På sjukhus märks ökningen, och nu bävar personal för vad det kan innebära. 

– Personalen är ju trötta. Vi har inte riktigt återhämtat oss efter våren, säger Karin Fischer Liddle som är avdelningschef på infektionsavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. 

Spridningen av coronaviruset

På akademiska finns två avdelningar med covidpatienter, utöver intensivvårdsavdelningen. Dit kommer nu fler och fler patienter. 

– Vi har ju sett de senaste veckorna att det har ökat markant med antal patienter, säger Karin Fischer Liddle. 

För att möta antalet patienter har sjukhuset tvingats flytta på personal. Varje pass har i snitt ett extra vårdlag. Covidpatienterna har ofta ett större vårdbehov: 

– Patienterna är så svårt sjuka. Då kan man inte hantera så många patienter per vårdlag, säger Karin Fischer Liddle. 

Karin Fischer Liddle är avdelningschef på infektionsavdelningen på akademiska sjukhuset i Uppsala.
Foto: Privat

”Har inte riktigt återhämtat oss”

– Personalen är ju trötta. Vi har inte riktigt återhämtat oss efter våren. Under sommaren drog vi in en veckas semester för sjuksköterskorna, som de ska få ta under hösten - och det kämpar vi hårt för.  Och så är det ju det där - när ska det ta slut? 

Hon hoppas att människor som släppt på rekommendationerna skärper till sig på nytt. 

– Tänk på de som är i riskgrupp och tänk på vårdpersonalen! Vi har slitit hårt och vi kanske inte har orken att slita lika hårt igen. Vi kommer göra det, vi kavlar ju upp ärmarna och gör det igen, men det blir ju svårare för varje omgång, säger Karin Fischer Liddle. 

Under onsdagseftermiddagen meddelar Folkhälsomyndigheten att ytterligare sju personer med bekräftad covid-smitta avlidit.

Totalt har 5 929 personer som bekräftats smittade dött i Sverige, hittills. 975 nya fall av smittan har bekräftats under tisdagen, totalt har 107 355 personer bekräftats smittade i Sverige.

Fler patienter i Stockholm 

På Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge arbetar Katja Fogelberg. Hon är intensivvårdssjuksköterska, men jobbar på olika avdelningar. Också i Huddinge, som tillhör region Stockholm, märks att smittan ökar på nytt. 

– Det har ökat på intensiven. Jag hade en patient när jag var där senast, sen vet jag att det hade blivit fyra nästa dag när jag inte jobbade, säger Katja Fogelberg. 

Hon berättar att hennes kolleger reagerat när hon blivit tvungen sätta på sig skyddskläder igen. 

”Flesta känner någon slags rädsla” 

– Det var ju personer som inte jobbade i den salen och bara de ser att någon klär på sig de här skydden, så får de ångest. De tycker det är jättejobbigt. 

Att antalet smittade fortsätter att stiga är en källa till oro på sjukhuset.

– Jag tänker att de flesta känner nån slags rädsla över hur det ska bli, säger Katja Fogelberg. 

Hon understryker att personalen inte kunnat vila när spridningen minskat – då hade i stället vårdskulden expanderat ordentligt. 

– Man är trött inne i själen på nåt sätt, man har inte kunnat vila upp sig, säger Katja Fogelber. 

”Tänk lite längre, tänkt lite större”

Expressens reporter Elin Jönsson på plats i Uppsala – så ser studenterna på skärpta restriktionerna: ”Tänk lite längre, tänkt lite större”.

Studenten Linus utmaning till Anders Tegnell

Linus Wahlberg: Studenter drabbas av lokala restriktioner i Uppsala