Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet från SÖS: Coronasjuka riskerar smitta andra patienter

Vem som helst kolla upp sig – så säkert är testet.
Margarita Villalobos, Lotta Lööv och Filippa Olsson är oroliga för att coronapatienter ska smitta övriga patienter på avdelningen via personalen.
Foto: Privat
Södersjukhuset akutmottagning.
Foto: SVEN LINDWALL

Efter att covidavdelningar på Södersjukhuset har stängts fördelas coronapatienter ut på övriga avdelningar.

Nu larmar personal om att andra patienter kan smittas av coronaviruset.

– Jag kan inte garantera att jag är helt ren när jag går in till mina patienter med lungcancer och kol, säger sjuksköterskan Margarita Villalobos.

På grund av ett lägre inflöde av patienter med covid-19 har Södersjukhuset i Stockholm börjat stänga ner coronaavdelningar. Smittade patienter fördelas i stället på andra avdelningar.

På avdelning 82, för patienter som har svåra lungsjukdomar och blodsjukdomar, hade man sent på lördagskvällen tre covidpatienter inlagda.

– Jag har varit inne hos en covidpatient nu. Självklart tar jag det sist på rundan. Men snart kommer jag att vara tvungen att gå in till andra patienter, säger undersköterskan Lotta Lööv.

Hon fortsätter:

– Vi använder ju skydd och är jättenoga och de här patienterna ligger på enkelsalar, men de är ändå på samma avdelning som våra andra, sköra patienter. Vi är upprörda för att man har stängt ner de här avdelningarna så snabbt.

Lotta Lööv i skyddsutrustning.
Foto: Privat

Oro för smittspridning

På natten är de två sjuksköterskor och två undersköterskor på 29 patienter på avdelningen. Det finns inte tillräckliga resurser för att avdela särskild personal till enbart coronapatienterna. 

Personalen har långärmat förkläde och visir när de går in till patienterna med covid-19. Men Margarita Villalobos, sjuksköterska och skyddsombud, oroar sig ändå för att föra över smitta.

– Om jag nuddar patientens säng med rumpan till exempel, och sedan tar på mina kläder – det räcker för att jag ska smitta mina andra patienter, säger hon.

Eva Östblom, chefsläkare på Södersjukhuset, skriver i ett sms till Expressen:

”Smittsamma patienter är ingen ny företeelse och det har vi hanterat även före covid-19. Vid rätt användning av skyddsutrustning och basala hygienrutiner så är risken att sprida smitta vidare till andra patienter minimal.”

Började som ett mystiskt virus i Kina – se Tegnells första intervju i Expressen.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.