Maningen till skidturisterna: ”Tänk på konsekvenserna”

Sjuksköterskans oro när turisterna kommer till Åre: ”Blir både ledsen och arg för att så många åker mellan regionerna”.
Åre på söndagen.
Foto: Privat / Privat
Tusentals personer har rest till Sälen för att fira jul. Bilden är tagen i mars.
Foto: Henrik Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Christina Holback är kommunchef i Malung-Sälen.
Foto: Pressbild
Karin Bäck.
Foto: SVT.
Marion Vaeggemose är ordförande i Dalarnas Vårdförbund. Hon är bekymrad över vårdsituationen i regionen.
Foto: ULF HUETT / Dalarnas Vårdförbund.
Erika Sundberg är sjuksköterska i Åre och oroar sig för att så många turister sökt sig dit.
Foto: Expressen TV
1 / 7

Vårdförbundet och hälsovårdspersonal på plats i fjällen manar svenskarna att stanna hemma över jul och nyår – för att minska smittspridningen och trycket på vården.

– Tänk på konsekvenserna om du åker hit som turist, det är hårt tryck hos oss i Åre och pressad situation på sjukhuset i Östersund, säger Erika Sundberg, sjuksköterska i Åre.

Boende i Sälen slår larm om trängsel, medan ortens hälsovårdscentral säger att läget är ”helt under kontroll”.

Folkhälsomyndigheten och regeringen riktar i sina skärpta råd inför helgledigheten en uppmaning till svenskarna: ”Begränsa resandet, undvik trängsel och fira jul och nyår i en mindre krets.” 

Trots detta har många rest till fjällen för att fira jul. Enligt SVT Dalarna är det fullbokat på flera håll i Sälenfjällen och tusentals är på plats. Också i Åre rapporteras stor tillströmning till anläggningarna.

– Jag förstår inte hur människor tänker. Många kommer hit med bakomliggande sjukdomar och förkylningssymtom, andra testades positivt för covid för en vecka sedan och kommer hit för att sitta i karantän i sina stugor, säger Erika Sundberg, sjuksköterska på hälsocentralen i Åre, till Expressen TV.

”Ledsen och arg”

– Jag är ledsen och arg för att så många åker mellan regionerna. Det är väldigt trångt i väntrummen vilket innebär att man får vänta utomhus. Det känns oroligt, säger hon.

Erika Sundberg förklarar att det är hårt tryck på sjukvården i Åre – och att de behöver skicka patienter till sjukhuset i Östersund där situationen är pressad. Hon uppmanar alla turister att vid minsta symtom ”ta sitt ansvar och åka hem”.

Vårdförbundet i Dalarna uppmanar nu alla som planerat att resa till fjällen att avstå. 

– Tänk till en extra gång: ”Måste jag verkligen åka och utsätta samhället för den här smittspridningen, ska jag verkligen ta den risken?”, säger Vårdförbundets ordförande i Dalarna, Marion Vaeggemose, till SVT. 

”Trängsel i Sälen”

För Expressen berättar hon att vårdpersonal redan tvingats flytta från andra sjukhus till Falu lasarett för att ta hand om corona-patienter

– Det är ganska mycket turister som redan har kommit upp. Och ganska trångt i liftarna, backarna, på Systembolaget och i affärerna. Vi är bekymrade över belastningen på vården som en större smittspridning skulle innebära, säger Marion Vaeggemose.

Karin Bäck, bosatt i Sälen, anser att restriktionerna inte följs. Hon säger att turister kommer in till tätorten Sälen där det uppstår trängsel samt köer till Systembolaget och andra affärer.

– De kommer ner hit till byn och köar till Systembolaget. Jag har aldrig sett på maken. Inga restriktioner om avstånd följs. Det fungerar jättedåligt, säger hon.

Skistar: ”Fungerar utmärkt”

Enligt Skistar som driver skidanläggningarna i Sälenfjällen, följer turisterna i backarna restriktioner och föreskrifter.

– Det fungerar alldeles utmärkt. Gästerna är superduktiga på att hålla avstånd, säger Niclas Sjögren Berg, operationell direktör på Skistar.

Också enligt hälsocentralen i Sälen är situationen under kontroll. Man har gott om kapacitet och ingen överbeläggning.

”Helt under kontroll”

– Vi har som alltid säkrat upp vården inför vintersäsongen. Vi har gott om kapacitet för både skidskador och provtagning. Läget är helt under kontroll som det ser ut nu, säger Monica Björseth, verksamhetschef för vården i Sälen som omfattar vårdscentralen och fem backläkarmottagningar.

Samtidigt slår akutsjuksköterskan Kalle Cederberg i Mora larm. Han säger till Sveriges Radios Studio Ett att den redan överbelastade vården kommer utsättas för ytterligare tryck av alla skidturister.

– Vår biträdande smittskyddsläkare går ut i dag med att läget är värre än på väldigt länge, att det är värre än vad man hade kunnat förutse. Att ändå köra en skidsäsong känns inte tryggt, säger han.

Kö till Systembolaget i Sälen
Foto: Patrik Qvicker, SVT

.

Mycket folk i backarna under de senaste dagarna.
Foto: Patrik Qvicker, SVT

Så har Skistar anpassat anläggningarna

Trots pandemin har flera svenskar sökt sig till fjällen i år och under söndagen var det långa köer vid skidliftarna i Åre. Skistars operativa chef berättar vilka åtgärder de har gjort för att göra skidåkningen coronasäker

Läkaren: ”Såhär ser covid-19 ut i lungorna”

Kampen mot covid-19 inifrån sjukhuset: ”Kommande sex veckor blir de mörkaste i amerikansk medicinsk historia”.