Region Västernorrland hade planerat att få 2 925 doser vaccin i veckan under januari och början på februari, nu blir det i stället 1 950 i veckan under de kommande tre veckorna, vilket är en minskning på en tredjedel. Regionen har inte sparat några doser, vilket betyder att när det nu är dags att ge dos 2 till de som fick dos 1 för tre veckor sedan, tvingas flera att vänta.
– Vi har inte vaccin som räcker till alla för dos 2, som fick dos 1. Det är den problematiken vi hamnat i nu, säger Karin Sellgren, vaccinsamordnare för regionen.
Hon fortsätter:
– Vi hade bemannat och fördelat doserna utifrån leveransplanerna. Nu måste vi planera om och avboka de som vi hade planerat in för vaccination.
Tvingas prioritera
Regionen kommer nu att prioritera de som är äldst, när det gäller vilka som ska få dos 2 först.
Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, säger att målsättningen för alla regioner är att de som fått dos 1 ska få dos 2 inom tre veckor, men att det också går att få den andra dosen inom sex veckor efter att man fått den första.
Hon har också ett tydligt budskap till regionerna som befinner sig i samma sits som Västernorrland:
– Det man framför allt behöver göra är att dra ner på dos 1 av vaccineringen. Så regionerna säkrar upp att man kan ge dos 2 inom angivet tidsspann, och sedan får man anpassa nyvaccineringen efter det. Det är där man får plocka första.
Nästa fas skjuts upp
Region Västernorrland skriver i ett pressmeddelande att de nu tvingas skjuta upp nästa fas av vaccineringen, där de som är 70 plus och som inte bor på äldreboende eller har hemtjänst, skulle få dos 1 inom en snar framtid.
”Där hade Region Västernorrland planerat att komma igång i början på februari men nu flyttas den starten några veckor framåt i tiden”, skriver man.
Emma Spak säger att regionerna gör sitt yttersta för att vaccinera så många som möjligt, men att det nuvarande läget är problematiskt.
– Det blir ett problem för regionerna när leveransen av vaccin minskar. Att vi får de leveranser vi blivit utlovade och i utsatt tid är helt avgörande för att regionerna ska kunna hålla tempot.
Hon fortsätter:
– Det är inte bra att leveranserna har blivit uppskjutna. Det räcker ju inte med att Pfizer ansamlar så att alla leveranser kommer under våren, utan ska man driva på det här, så måste de komma nu.
Ulrika Goossens, kommunikationschef för Pfizer, säger att leveranserna kommer att vara tillbaka på normala nivåer från och med första februari, och sedan öka.
Svarar på kritiken
Samtidigt har hon förståelse för kritiken som riktats mot Pfizer, både av Folkhälsomyndigheten och SKR.
– Vi har full förståelse för att det kan ha orsakat viss problematik och är olyckligt. Men vi har jobbat och vänt på varenda sten för att kunna tillgodose en ökad efterfrågan, och då ansåg vi att det här var den bästa vägen att gå.
Pfizer har tidigare berättat att de behövt göra en uppgradering av tillverkningen i fabriken i Belgien, för att kunna tillgodose det stora behovet av vaccindoser runtom i världen.
– Vi hoppas att det ska vara bättre långsiktigt, säger Ulrika Goossens.
Det har tidigare varit diskussioner om att det går att få ut sex doser, i stället för fem, från en flaska med vaccin från Pfizer.
Bolaget meddelar nu att från och med åttonde januari så har EU:s läkemedelsmyndighet godkänt att en flaska med vaccin innehåller sex doser, och inte fem.
– Om du använder något som kallas för NDS-sprutor, så får du ut sex doser, säger Ulrika Gossens.
De olika faserna
Fas 1
I en första fas , den som just har inletts, vaccineras de som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen. Ett indirekt skydd för dessa grupper kan även uppnås genom att tidigt vaccinera personal inom omsorg och hälso- och sjukvård som arbetar nära dessa personer, samt vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör denna riskgrupp.
Fas 2
I den andra fasen, som väntas kunna komma igång i februari 2021, rekommenderas vaccination av:
Övriga personer som är 70 år och äldre. De äldsta vaccineras först.
Personer som är 18 år och äldre och som får insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Detta gäller även personer som är 18 år och äldre och som har beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken.
Personal inom vård och omsorg, inklusive LSS, som arbetar nära patienter och omsorgstagare.
Nationell plan för vaccination mot covid-19 – rekommendation för fortsatt vaccination av prioriterade grupper
Fas 3
I denna fas, som inleds därefter, kan vaccination erbjudas till övriga vuxna personer som är 18–69 år och tillhör en riskgrupp. Arbetet med att specificera dessa riskgrupper pågår.
Fas 4
I den avslutande fasen kan vaccination erbjudas till övriga vuxna personer som inte tillhör en riskgrupp.
Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har slutit ett avtal om att alla vuxna som bor i Sverige ska ha erbjudits vaccination mot covid-19 under det första halvåret 2021.
Källa: Folkhälsomyndigheten