Nyligen kunde Expressen berätta att äldreboendet Sabbatsbergsbyn i Stockholm – trots att boendet då kunnat friskförklara större delen av boendet – ställt i ordning en hel avdelning för att kunna ta emot smittade äldre från sjukhusen. Något som väckte kritik från anhöriga – men som Attendo efter Expressens granskning valt att backa ifrån.
Nu har det kommit nya larm om situationen på boendet.
– Vid ett tillfälle hade de boende dött så tätt att jag och en kollega rullade ut tre personer på rad när vi kom till jobbet. Det var verkligen som ett slagfält, säger vårdbiträdet Stine Christophersen som jobbar på Sabbatsbergsbyn.
Hon är märkbart berörd av det hon beskriver.
– Det är människor som vi vårdat, matat och kammat. Man får relationer. Det här är ju folk som vi tycker om, som vi ser varje dag. Att då se dem utplånas… Det går nästan inte att beskriva det, säger hon.
Expressen har varit i kontakt med ett antal personer med koppling till Sabbatsbergsbyn, anställda såväl som anhöriga.
Enligt samstämmiga uppgifter har cirka 20 personer avlidit på boendet, varav majoriteten av dessa på fyra av boendets avdelningar där covid-19 uppges ha tagit sig in. Exakt hur många som avlidit till följd av just covid-19 har Expressen inte kunnat belägga då vi inte tagit del av eventuella testresultat. Attendo uppger dock att alla testats.
Attendo Sabbatsbergsbyn
Drivs av privata vårdbolaget Attendo Care.
Ett vård- och omsorgsboende i centrala Stockholm. Har haft entreprenadavtal med Stockholms stad sedan 2017.
Totalt 206 lägenheter fördelat på tre byggnader och elva avdelningar. 90 lägenheter är för personer med demens och 16 för personer med somatiska sjukdomar.
Det hus som uppges ha drabbas hårdast av covid-19 är Klockhuset, med sex avdelningar.
Uppgifterna om antalet döda förnekas dock av Attendo: ”Det stämmer inte. Sen kommunicerar vi eventuell smitta och dödsfall med dem det berör”, skriver Attendos presschef Makan Afshinnejad i ett mejl till Expressen.
Vårdbiträdet: ”Man var helt chanslös”
Stine Christophersen säger att hon såg boende på avdelning efter avdelning insjukna, men där de åtgärder som hon ansåg borde ha vidtagits uteblev.
– När man upptäcker att en boende är smittad vet man ju att alla på den avdelningen ännu inte är smittade. Ändå låter man den smittade bo kvar och bara stänger dörren om hela avdelningen. Två veckor senare är alla smittade.
Under ett ”vanligt” nattpass säger Stine att hon ibland haft hand om elva personer – en hel avdelning – själv, men också behövt hjälpa till på andra avdelningar.
– Man kunde stå inne på ett rum och ta hand om en smittad person när man hörde larmet och insåg att en frisk person kanske var på väg in till en smittad. Då behövde man göra avvägningen: att sprita av sig slarvigt och hinna fram i tid eller att sprita av sig men inte hinna fram.
– Det kändes som att luften var helt fylld av covid, vilket gjorde det helt omöjligt att hålla isär alla. Demensvården är inte rustad för den här typen av sjukvård

Sjuksköterskan: ”Fick välja den som hade en chans”
En sjuksköterska, som varit en av dem som ansvarat för de äldre med misstänkt eller bekräftad covid-19, säger att cirka fem förkläden skulle räcka i flera dagar. Enligt sjuksköterskan innebar det att samma utrustning behövde användas i kontakt med alla patienter på en avdelning – både smittade och friska.
Något som innebar tuffa prioriteringar.
– Man fick tänka: vem ska jag gå till först? Och då välja den som hade en chans att klara det här. Innan min arbetsdräkt var alldeles för kontaminerad av alla andras hostningar.
Som sjuksköterska kunde man också ansvara för både friska och sjuka avdelningar under samma pass, säger hon.
– Vi har gjort allt vi kunnat under de förutsättningar vi har fått, men förutsättningar för att bedriva en god vård har inte getts. Jag har aldrig arbetat på ett sådant smutsigt sätt i hela mitt yrkesliv.

Sjuksköterskan uppger att hon och de andra sjuksköterskorna påtalade för cheferna att de inte tillämpade kohortvård (att patienter som exponerats för smitta skiljs från de övriga patienter) och att det inte var säkert ur smittskyddssynpunkt. Men allt ska ha fortsatt på samma sätt, eftersom det inte fanns tillräckligt med personal.
Kohortvård
Med kohortvård menas att patienter som exponerats för smitta och patienter med symtom skiljs från de övriga patienterna och vårdas separat med särskild avdelad personal.
Kohortvård ska tillämpas hela dygnet för att vara effektivt.
Attendos presschef Makan Afshinnejad säger i en skriftlig kommentar till Expressen att Attendo under hela covid-19-utbrottet haft tillgång till ”den skyddsutrustning som krävts för att medarbetarna ska kunna utföra omsorgen i enlighet med de riktlinjer och rekommendationer som myndigheterna föreskrivit”.
Han skriver också att förkläden och handskar alltid byts mellan varje boende inom Sabbatsbergsbyn.
Änkan: ”Ganska förskräckligt”
Expressen har pratat med änkan till en av dem som avlidit på boendet. Hennes man hade Alzheimers, satt i rullstol och var liksom många av de boende svag.
Hon brukade besöka honom regelbundet.
Men plötsligt fick hon besked om att avdelningen hade stängt och att ingen fick komma in. Det följdes av ännu ett samtal från hemmet där personalen berättade att makens avdelning drabbats av covid-19.
– Ett par dagar senare ringde de och sa att min man var smittad. Jag blev tokig, för jag förstod att han inte skulle klara av det.
Den 26 mars gick hennes älskade make bort.
Från personalen fick hon beskedet att det nu bara var fyra av elva personer kvar i livet på avdelningen.
– Jag grät när jag hörde det, för jag har ju gått där i tre år och känt de flesta. Att det bara är fyra som lever nu... det är ganska förskräckligt.

Attendo: Stoppar planerna att flytta in smittade
Ett par timmar efter att Expressen hört av sig till Attendo angående personalens larm ringer presschefen Makan Afshinnejad upp. Han berättar då att de tagit ett internt beslut om att inte flytta in smittade äldre på den för ändamålet i iordningställda avdelningen Gläntan.