Larmet från Åre: Stäng skidanläggningen nu

Bostads- och Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) berättar om regeringens åtgärder för att hjälpa svenska företag igenom krisen.
Foto: ERIK NYLANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Skistar / Skistar

I Norge är skidanläggningarna Hemsedal och Trysil stängda, efter order av kommunerna. 

Men i Sverige fortsätter Skistars verksamhet i Åre, Sälen och Vemdalen.

I påsk kan tusentals personer bege sig till skidorterna – men nu slår sjukvården i Åre larm och tycker att skidanläggningen borde stänga före påsklovet. 

Påsken är snart här, och det är högsäsong i fjällen. 

Än så länge har varken skidanläggningarna i Åre, Sälen eller Vemdalen tagit beslutet om att stänga.

Nu slår Sofie Leje, närvårdsområdeschef i Åre, larm och säger att ur ett medicinskt perspektiv måste skidanläggningarna stänga före påsklovet. 

– Min personliga mening är definitivt att vi måste stoppa turistflödet till fjällvärlden. Jag har en väldigt stark oro, jag tycker det är viktigt att vi lär oss från erfarenheterna från de skidorter som varit väldigt hårt drabbade. Det har visat sig att det är många fall som har spridits därifrån, och det vill vi inte att det ska upprepas, säger hon till SVT.

Hon fortsätter:

– Dels att personalen utsätts för risker i arbetet. Men vi skulle också få en arbetsbörda som vi sannolikt inte skulle klara av. Vi är nu i en sådan situation där det saknas personal runtom i regionen och vi behöver hjälpa varandra i första hand, lägga resurserna där de behövs. 

Skistar om att hålla öppet

På onsdagen fanns omkring 25 000 personer från olika delar av Sverige i Sälen, enligt SVT. Afterskierna är öppna för upp till 499 personer, eftersom Folkhälsomyndigheten avråder från folksamlingar på 500 personer eller fler.

Enligt Skistars PR-chef Linda Morell är Norge och Sverige ”två helt olika länder där myndigheter tagit olika beslut”.

Varför har ni inte stängt?

”Vi förlitar oss helt och hållet på våra myndigheter och deras experter då vi inte alls besitter samma kunskap som dem. Vi håller också en nära dialog med den regionala ledningen och kommunerna som vi verkar i och håller oss hela tiden uppdaterade om läget för att kunna göra förändringar utifrån deras rekommendationer eller ta beslut som är nödvändiga”, skriver hon i ett mejl.

Känner ni inte själva att ni har ett samhällsansvar?

”Jo, genom att följa myndigheternas rekommendationer. Folkhälsomyndigheten gör löpande bedömningar av riskerna och har hittills bedömt att vi kan ha öppet då aktiviteten sker utomhus. Görs det en annan bedömning så följer vi den.”

Linda Morell vill inte spekulera i vad som krävs för att Skistar ska ta ett självmant beslut att stänga.

PR-rådgivare: ”Brist i värdering”

Björn Jacobsen, från Norge, har varit verksam som PR-rådgivre i besöksnäringen i över 35 år. Han har följt hur de norska skidanläggningarna har stängt ner, medan de svenska har varit öppet. 

– Stora skid- och vintersportsanläggningar var tidigt ute i Norge, Trysil, Hemsedal, allt är stängt för säsongen, oavsett om corona-utbrottet skulle avta, säger Jacobsen och fortsätter: 

– När man ser ett bolag som Skistar, som är börsnoterat, och som är så dominerande i de största vintersportsdestinationerna i Norge, som var väldigt tidigt ute att stänga ner allt. Men så är det plötsligt något helt annat, en helt annan politik, en helt annan ansvarsförståelse bara någon mil över gränsen i Sälen. Där är det full business as usual. Det är en brist i värdering och samhällsansvar som är helt fatal. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Så många färre kan smittas.