Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Corona sprids på svenska äldreboenden

Statsepidemiologen om läget för sjukvården i covid-19-krisen.
Coronaviruset sprids på flera äldreboenden runtom i landet.Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elisabeth Antfolk från Kommunal.Foto: Fotograf/Fredrik Sandin Carlson / Kommunal

Coronaviruset sprids på flera äldreboenden runtom i landet.

Flera personer har dött, och både äldre och personal har smittats. 

Samtidigt kommer rapporter om att det är brist på skyddsutrustning. 

Personer över 70 år är den mest drabbade riskgruppen med flest dödsfall när coronasmittan sprids i Sverige. Trots att många boenden nu stängt för besök sprids smittan både bland personal och boenden i flera delar av landet. 

En äldre person på ett äldreboende i Gävle dog tidigare på grund av corona, och likaså i Kristianstad och i Flen. 

Smittan sprider sig på äldreboenden

Under måndagen kom ytterligare ett bekräftat dödsfall. En boende på Hjortsberg i Falkenberg har gått bort i corona. Det är andra dödsfallet på boendet som nu är satt i karantän. Flera av de äldre, men också personer som arbetar på Hjortsberg har testats positivt för corona.

– Vi har verkligen gjort vårt yttersta för att hålla det här ute. Det har tidigare varit anhörigträffar, det finns kunder som går in och ut själva, och personal som har ett socialt liv utanför arbetet. Tyvärr har det kommit in. När det väl är inne är det viktigt att hålla nere det så att inte fler smittas, säger  boendets verksamhetschef Jessica Nilsson till  DN.

Rapporter om smittade på äldrebonenden har också kommit från bland annat Piteå, Mölndal, Halland, Väsby och Flen.

Brist på utrustning

Även i Solna är flera äldreboenden drabbade.

Elisabet Sundelin, chef för omvårdnadsförvaltningen, säger samtidigt till Lokaltidningen Mitt i att det är brist på skyddsutrustning för personal på äldreboenden och i hemtjänsten, bland annat på munskydd.

I ställer får personalen använda olika typer av plastvisir och kommunen har börjat tillverka egna visir till både kommunala och privata äldreboenden.

Tidningen Kommunalarbetaren har tidigare i veckan rapporterat om hur hemtjänstpersonal i Stockholm fått ta hand om brukare som haft corona – utan att ha rätt smittskydd.

– Vi vet att det har funnits personal i hemtjänsten som fått gå in helt oskyddade till en smittad person, för att det inte fanns någon rutin framtagen för hur man skulle hantera det problemet. Man var totalt oförberedd, säger Elisabeth Antfolk, ordförande för Kommunals sektion för privat vård och omsorg i Stockholm, till tidningen. 

Larmet från kommunerna: Brist på utrustning 

Arefalk säger att den stora frågan på allas läppar nu är skyddsutrustning och om den kommer ta slut.

– Risken att vi kommer dit är ju jättestor. Men man ser också att nöden är uppfinningarnas moder. Det finns arbetsgivare som sitter och tillverkar visir av overhead-papper, precis som på Södersjukhuset. Det finns inte någon brist på vilja hos arbetsgivarna att ta ansvar, jag har inte varit i kontakt med någon som inte vill att det här ska bli bra för alla inblandade, säger hon till tidningen. 

Även en enkät som SVT har gjort tidigare i veckan, visar att flera kommuner varnar för brist på skyddsutrustning. Av 182 medicinskt ansvariga sjuksköterskor runtom i kommunerna så svarade er än hälften av dessa, 55 procent, att läget med skyddskläder är dåligt eller mycket dåligt.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Flera som avlidit insjuknade innan samhällsspridningen, enligt statsepidemiologen.