Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: 1 500 personer kan ha fått fel provsvar

Smittskyddsläkaren Elda Sparrelid: ”Har pågått en tid”.
En granskning har nu visat att felaktigt material har använts vid provtagning av coronaviruset, det skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
En granskning har nu visat att felaktigt material har använts vid provtagning av coronaviruset, det skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elda Sparrelid, chefläkare region Stockholm.
Foto: Anna Molander / Region Stockholm

En granskning har nu visat att felaktigt material har använts vid provtagning av coronaviruset, det skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande.

Upp till 1 500 personer kan därför ha fått fel provsvar – de flesta på så kallade drive in-stationer i länet.

– Man har gjort en beräkning som visar att i ungefär tusen fall har man fått ett negativt svar trots att man borde fått ett positivt svar, säger Elda Sparrelid, chefläkare i regionen.  

Under torsdagseftermiddagen larmade region Stockholm om att ett felaktigt material har använts vid provtagning av pågående coronainfektion. 

Använde sig av en annan leverantör än normalt

– Vi har en väldigt omfattande provtagning som gör att vi behöver använda andra leverantörer än vad vi normalt gör. I en sändning från en sådan leverantör så visade det sig finnas material som vid analyser minskar känsligheten. Och det innebär att personer med låga virusnivåer har fått negativa provsvar i stället för att man kunnat påvisa virus, säger Elda Sparrelid. 

Vilken typ av material är det som visat sig vara felaktigt? 

– Det handlar om de provrör man använder efter att man tagit proverna och stoppat in pinnen i det för att leverera det till laboratoriet. 

Hundratals provtagningar inom vården behövs

Runt 1 000 personer som genomfört provtagning på olika drive in-stationer i länet berörs. 

– När det gäller antalet har man gjort en beräkning att ungefär i tusen fall har man fått ett negativt svar trots att man borde fått ett positivt svar, säger Elda Sparrelid. 

Förutom de 1 000 proverna på drive in-stationerna så berörs även mellan 300 och 500 provtagningar inom vården. 

– När det gäller provtagning i vården är det endast en del av diagnostiken. Om man har en klinisk bild som är överensstämmande med en infektion så är provtagning något som kan bekräfta det, men det är aldrig bara provtagningen som är hela diagnostiken, säger Elda Sparrelid. 

”Provtagningen är inte alltid hundraprocentig”

De som ännu inte fått sitt provsvar kommer i stället få svaret ”tekniskt fel”, skriver region Stockholm i ett pressmeddelande. 

Sammanlagt under den period som det felaktiga materialet använts har 136 500 prover genomförts.

– Provtagningen är inte alltid hundraprocentig. Har man låga virusnivåer, även med känsliga metoder, så kan man missa vissa individer. Därför är vi väldigt måna om att alla ska följa rekommendationerna och framför allt inte gå tillbaka till arbete eller skola innan man är helt frisk. Att man alltid ska stanna hemma när man har symtom, säger Elda Sparrelid.  

Det felaktiga provtagningsmaterialet har därför stoppats med omedelbar verkan och samlas in från alla platser platser där det kan ha använts.

Det felaktiga materialet användes mellan den 26 oktober och 17 november vid nio drive-in stationer i länet. 

Anmält till Läkemedelsverket

Region Stockholm skriver i pressmeddelandet att det inte är möjligt att i efterhand identifiera vilka personer som fått felaktiga provsvar. 

Det inträffade är anmält till Läkemedelsverket samt meddelat till Folkhälsomyndigheten för att säkerställa att det inte används i andra delar av landet.” skriver region Stockholm i ett pressmeddelande. 

Drive-in stationerna som påverkas

Lidl i Fruängen

Ekvallens ishall i Gustavsberg

Torvalla IP i Haninge

Gamla ambulanshallen i KS Solna

Segeltorpshallen i Segeltorp

Norrtälje

Eriksbergsskolan i Sollentuna

Södertälje IP 

Stockholmsmässan i Älvsjö

Karin Tegmark Wisell om munskydd: ”Jämlikhet”

Därför rekommenderar inte Folkhälsomyndigheten munskydd.