Larm från boendet: ”Vi tigger för att få handsprit”

Regeringen föreslog i veckan att 100 miljoner ska gå till insatser för människor i särskild social utsatthet och arbete mot äldres ensamhet under coronapandemin.
Elisabeth Antfolk på Kommunal.
Foto: Fotograf/Fredrik Sandin Carlson / Kommunal
Minst 15 boende på Bergsunds äldreboende på Södermalm har dött under covid-krisen, enligt personalen. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANN JONASSSON / BILDBYRÅN

Personal på ett äldreboende på Södermalm i Stockholm vittnar om att de måste ”tigga” för att få handsprit.

Enligt personalen hålls skyddsutrustning inlåst för att kunna tas fram om media kommer på besök, rapporterar SVT Nyheter.

– Det stämmer absolut inte. Med tanke på att vi ju har besöksstopp så skulle vi ju inte kunna bjuda in media över huvudtaget, säger Sakarias Mårdh, vd för A&O Temabo AB som driver boendet.

Flera boende på Bergsunds äldreboende på Södermalm har dött under covid-krisen, och nu larmar personalen om brister i rutinerna.

– Man får tigga för att få handsprit, berättar ”Anna”, en anställd på Bergsund, för SVT Nyheter.

Enligt personalen går anställda mellan ”sjuka” och ”friska” avdelningar, och de har inte tillgång till skyddsutrustning.

– Det är inlåst på ett kontor, ifall det kommer en inspektör, eller media, säger ”Anna” till SVT.

Sakarias Mårdh menar däremot att skyddsutrustningen är inlåst för att ”den ska räcka över tid”, och att det kan vara en brist i kommunikationskedjan som gjort att personalen missuppfattat.

– Det som stämmer är att det finns centralförråd med utrustning som vi fördelar ut för att det ska finns på plats där det behövs, där det finns kontakt med smitta.

En fjärdedel dog

Koncernen A&O Temabo AB driver också Berga i Solna, där 27 av de 96 boende har rapporterats avlidna under coronaviruskrisen, vilket Expressen tidigare rapporterat om.

– Det ser likadant ut hos oss som på Berga. Det är till och med värre här, säger ”Anna”.

Personalen får medhåll av Elisabeth Antfolk, sektionsordförande på Kommunal. Hon säger till SVT att det är ett problem på alla boenden som drivs av A&O Temabo AB.

– Vi pratar med alla medlemmar på alla anläggningar och det vi får till oss är att det ser likadant ut på alla ställen, säger Elisabeth Antfolk.

Förundersökning om Berga

Efter larmet från Berga har en förundersökning om misstanke om arbetsmiljöbrott som vållande till kroppsskada eller sjukdom, samt framkallande av fara för annan, inletts av kammaråklagare.

Sakarias Mårdh berättar att Berga nu är fritt från smitta sedan en och en halv vecka tillbaka och att de välkomnar förundersökningen.

 – Vi tycker att det är bra att förundersökningen har startats, för då kan vi påvisa att rutinerna har varit bra och att vi har gjort allt vi kan i en situation som den här, säger han.

Johanna Sandwall: Naturligt att äldre på boenden dör

Hälften av de äldre som dött av covid-19 har bott på särskilt boende