– Vi förväntas offra oss. Jag upplever inte att samhället vidtar de åtgärder som går att göra för att skydda oss, säger en lärare i en förort till Stockholm som vill vara anonym.
Han är inte ensam om att känna sig som kanonmat. Flera lärare som Expressen varit i kontakt med beskriver en arbetsmiljö där avstånd omöjligt kan hållas till kolleger och barn, nya arbetskamrater kontinuerligt insjuknar i covid och där resten av samhällets regler inte verkar gälla i skolans värld.
– Man behöver erkänna vilken situation vi befinner oss i. På en dag kan jag ha kontakt med 200 elever på en dag, säger Jonatan Kruuse, som är grundskolelärare i Båstad.
Folkhälsomyndigheten om skolan
Folkhälsomyndigheten har flera gånger betonat att barn inte ser ut att vara drivande i smittan.
– Även om vi ser en del utbrott i skolor är det framför allt arbetsplatser och hemmen som är de största drivande. Därför ser vi inte att det är väldigt bråttom med att göra någonting åt skolorna just nu, vi följer frågan och har en fortsatt dialog med skolmyndigheterna, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på en fråga från TT om skolorna ska stänga i samband med de skärpta restriktionerna.
Hur stort problemet med smittade lärare och elever är går inte att svara på eftersom det inte finns någon samlad statistik. Rapporterar om utbrott på skolor kommer kontinuerligt - i september skrev Sala Allehanda om smittade lärare i Västmanland, i Kungsbacka fick undervisningen ske på distans i ett högstadium efter att flera lärare insjuknat och på en skola i Lund blev sex lärare sjuka i början på höstterminen.
Inga rekommendationer för hemarbete
Alla som kan ska arbeta hemifrån – det har upprepats sedan i mars och betonas särskilt i flera regioner. Men några särskilda råd till skolan finns inte.
Huvudmännen, det vill säga kommunen eller skolans styrelse, bestämmer själva.
– Lärare tvingas vara i dåliga miljöer, helt utan anledning. Vi tvingas till fysiska personalmöten eftersom huvudmännen gör som de vill, säger Alexander Skytte som är idrottslärare på en skola i Järfälla.
Han har startat en namninsamling för att lärare ska få rätt att arbeta hemifrån när de inte har lektionstid, vilket Lärarförbundets tidning Läraren var först att uppmärksamma. På två dagar har den fått nästan 1 700 underskrifter.
Till slut tänker han lämna över listan till utbildningsminister Anna Ekström, med hopp om att hon ska trycka på för att få riktade rekommendationer till huvudmännen.
– Det blir inte jämlikt, när det görs på olika sätt på olika ställen, säger Alexander Skytte.
Få tillåts arbeta på distans
Fackförbundet Lärarförbundet har låtit göra en Sifo-undersökning som visar att nästan hälften av alla lärare måste delta i fysiska möten på sin arbetsplats.
Bara tre av tio lärare uppgav att de fick arbeta på distans när de inte hade lektioner.
– Det är som att skolan är en parallell värld som inte påverkas av corona. På många ställen kör man bara på som vanligt, säger Alexander Skytte.
Lärare om smittrisken i skolan
Så här säger lärare som Expressen varit i kontakt med:
”Varje morgon sitter vi armbåge mot armbåge på morgonmöten i ett litet rum.Skolan har inte covid19 anpassats något”.
”Jag har inte haft full lön sedan augusti pga rekommendationerna, det tär på ekonomin. Samtidigt går flera kollegor sjuka och med feber till jobbet utan att test sig mot covid19 pga pliktkänsla och ekonomiska skäl.” skriver en anonym lärare.
– Kanske är bättre att det finns en frisk lärare att komma tillbaka till än att man nödvändigtvis ska snurra fast oss vid masten.