Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ländernas drag – när smittan ökar

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Människor i munskydd i Köpenhamn.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Storbritannien inför nya restriktioner.
Foto: ALBERTO PEZZALI / AP TT NYHETSBYRÅN

Flera länder i Europa tar till nya restriktioner för att bromsa spridningen av omikron.

Senast på onsdagen har nya besked kommit från Danmark och Storbritannien.

– Vi måste vara ödmjuka när vi möter det här viruset, säger den brittiska premiärministern Boris Johnson vid en pressträff enligt BBC.

Smittspridningen i delar av Europa pekar åt fel håll – och antalet bekräftade fall av omikron-varianten ökar.

Här är några av de senaste pandemiåtgärderna.

Danmark

På onsdagen meddelades nya restriktioner i Danmark, som bekräftat minst 261 omikronfall. Från och med 15 december går skolorna över till hemundervisning. Landet stänger även nattklubbar, inför förbud mot alkoholförsäljning efter midnatt och förbud mot konserter med fler än 50 personer.

Regeringen uppmanar också till hemarbete och rekommenderar emot julbord.

– Planen är inte en ny längre nedstängning, utan att köpa oss tid, sa statsministern Mette Frederiksen (S) vid en pressträff enligt DR.

Storbritannien

Även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson talade om att ”köpa tid” när han presenterade nya restriktioner på onsdagen.

Från och med fredag gäller krav på munskydd på bland annat restauranger och teatrar i England. Det gavs även besked om hemarbete, och att covidpass kommer att krävas på fler platser. Dels gäller det på nattklubbar. Dels gäller det på evenemang med fler än 500 personer inomhus och fler än 4 000 personer utomhus.

Hittills har 568 omikronfall bekräftats i Storbritannien.

– Den enskilt största saken som alla kan göra är att ta våra doser och i synnerhet få sina boosterdoser när ens tur kommer, sa Boris Johnson vid en pressträff enligt BBC.

Österrike

Österrike har sedan tidigare infört sin fjärde lockdown. Den gäller fram till söndagen för vaccinerade – och fortsätter sedan att gälla endast för ovaccinerade. Detta enligt ett nytt besked på onsdagen, rapporterar AP.

Den nye förbundskanslern Karl Nehammer sa att landet kommer att öppna med ”säkerhetsbältet på”. 

Krav på munskydd i kollektivtrafiken, i affärer och på publika platser kvarstår. Restauranger måste också stänga efter 23.00 – och antalet människor på kulturevenemang ska hållas nere.

Sverige

Sverige har ännu inte sett någon större påverkan på vården från den nya omikron-varianten, vilket Folkhälsomyndigheten konstaterade under en presskonferens i tisdags.

Samtidigt tar myndigheten nu höjd för att läget kan bli värre.

Från och med onsdagen gäller en rad ny-gamla rekommendationer: Att hålla avstånd i offentliga miljöer, att vuxna ska bära munskydd i kollektivtrafiken, hemarbete om möjligt, minskad trängsel vid lärosäten, samt att serveringsställen ska undvika trängsel.

– Vi behöver agera tillsammans så att läget inte förvärras, sa statsminister Magdalena Andersson (S) vid presskonferensen.

Norge

Under tisdagen kom också besked om nya restriktioner i Norge. Spridningen i landet drivs främst av delta-varianten, men även omikron har fått samhällsspridning.

Norge inför nu ett maxtak på 20 gäster i privata hem under jul- och nyår. Samtidigt införs krav på munskydd i bland annat butiker och i kollektivtrafiken, medan restauranger och krogar måste ha bordsservering och får alkoholstopp efter midnatt.

– De åtgärder som införs kommer att bromsa spridningen av omikron-varianten, sa hälsominister Ingvild Kjerkol (AP) på en pressträff.  

Polen

I Polen har smittoutvecklingen lett till ett beslut om att göra vaccinering obligatorisk för sjukvårdsarbetare, lärare, poliser, militärer och räddningstjänstarbetare.

Kravet presenterades i tisdags och kommer gälla från och med 1 mars. 

Fler restriktioner som vidtagits är att nattklubbar ska hålla stängt och att restauranger och teatrar måste minska antalet besökare från och med 15 december.

Frankrike

Även Frankrike stänger nattklubbar från och med fredag, 10 december. Från 15 december kommer alla vuxna också behöva en boosterdos sju månader efter fullvaccination för att behålla sina covidpass. De krävs för en rad aktiviteter, som att gå på restaurang eller besöka museum.

Vid en pressträff på måndagen sa premiärministern Jean Castex att trycket på sjukvården ökat – men att det ännu inte är läge för lockdown eller mer rigorösa restriktioner.

– Det skulle vara oproportionerligt, sa han enligt Euronews.

Italien 

Italiens regering har meddelat om nya åtgärder som endast gäller ovaccinerade. Från och med måndag får endast vaccinerade eller tillfrisknade tillgång till biografer, teatrar, konserter, sportevenemang och restauranger inomhus. 

Tidigare var det möjligt att komma in på liknande lokaler och evenemang med hjälp av ett negativt testsvar.

Tyskland

Sedan i torsdags förra veckan har Tyskland infört lockdown för alla ovaccinerade. Bland annat får de inte längre vistas på restauranger eller kulturevenemang, och ska endast träffa sitt egna hushåll och två andra personer.

Samtidigt togs även beslut om att klubbar ska stängas i områden med över 350 fall per 100 000 invånare, och att sportevenemang måste begränsa antalet besökare till max 15 000.

– Den fjärde vågen måste brytas och detta har man ännu inte lyckats med, sa den tidigare förbundskanslern Angela Merkel vid en pressträff enligt BBC.

Se mer

”Skillnaden mellan Norge och Sverige inte så stor som man trott”.