Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkarna varnar efter bilderna: ”Förstår inte”

Johan Styrud om trängseln på nyårsafton och vilka effekter det kan få på smittspridningen: ”Jag blir förfärad”.
Vid Ersta sjukhus på Södermalm i Stockholm samlades många människor vid tolvslaget.
Foto: Orhan Karan
Södermalm i Stockholm.
Foto: Orhan karan
Mosebacke på Södermalm i Stockholm.
Foto: Läsarbild
Biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog.
Foto: Fotograf Thomas Harrysson AB/Pressbild / Västra Götalandsregionen
Överläkaren Johan Styrud.
Foto: Sveriges läkarförbund / Sveriges läkarförbund

Omkring 3 000 personer samlades på Götaplatsen i Göteborg för att fira nyår, enligt polisen. 

Smittskyddsläkaren Peter Nolskog säger att folksamlingen innebär att några har blivit smittade – samtidigt som överläkaren Johan Styrud varnar för kurvan.  

– Får vi ytterligare en stegring om två veckor, då är vi illa ute, säger han. 

När 2020 blev till 2021 tog några paus från de skärpta rekommendationerna. 

Bilder från nyårsfirandet visar folksamling på Södermalm i centrala Stockholm, och enligt polisen samlades omkring 3 000 personer på Götaplatsen i Göteborg. 

Överläkaren Johan Styrud uppmanar nu alla att fortsätta hålla i. 

– Man blir väldigt ledsen. Folk förstår inte hur sjuka de kan bli och hur de anstränger vården för det här. Det är en dödlig sjukdom. Man vet inte vem som dör och vem som blir allvarligt sjuk eller vem som inte blir sjuk alls, säger han. 

– Vi är mitt i stormen av andra vågen och nu måste man göra allt man kan för att hejda spridningen och att då samlas några tusen människor på en plats, det är inte rätt agerande. Jag vet att det låter enormt tråkigt, men tyvärr, det är fel. 

Effekten av jul- och nyårshelgen kommer inte synas i sjukvården förrän om ett par veckor. 

– Sjukvården i Stockholm är ansträngd och får vi ytterligare en stegring av toppen om två veckor, då är vi illa ute. Vi måste se att siffrorna sjunker och det har vi inte gjort än. 

”Några har smittats”

Västra Götalands biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog är övertygad om att de 3 000 personerna som samlades på Götaplatsen inte kunde hålla avstånd. 

– Några har blivit smittade i samband med den här typen av aktiviteter. Jag tror inte det blir något massivt utbrott på det sättet, men det finns ju individer som smittades, säger han. 

Peter Nolskog tror inte att nyårsfirandets effekt kommer bli tydligt i antalet smittade förrän om några veckor – däremot en effekt av hela jul- och nyårshelgen. 

– Folk smittas på jobbet och i privatlivet när man träffas. Jag är mer rädd för att hela jul- och nyårshelgen totalt sett. Jag tror inte man suttit en och en eller två och två, utan man har nog träffat flera släktingar och det kan vi nog också se de närmsta veckorna. Men jag tror inte man kommer kunna koppla en ökning i antalet fall till nyårsnatten. 

”Då kan det gå till överdrift”

Biträdande smittskyddsläkaren säger vidare att de allra flesta har fortsatt att hålla sig till rekommendationerna – men att det räcker med att någon eller några procent inte gör det för att den här typen av folksamlingar ska uppstå. 

– Det har varit ett jobbigt år och man har stora förhoppningar på att 2021 blir bättre. Då kan det gå till överdrift och sammantaget bli lite för mycket. Det är ju en möjlig förklaring att det blir så här. 

– Jag tror inte det är något allmänt uttryck att man inte orkar följa det längre. Det här hoppas jag är en tillfällighet i och med att det var nyårsnatt. 

Se fyrverkerikaoset på nyårsafton

Stökigt nyårsfirande på flera håll • Hundratals samlades i Stockholm.

Se något mer: Raketer kastades mot poliser – en skadad

Videoklippen visar hur ett 20-tal ungdomar kastar fyrverkerier mot varandra och mot flerfamiljshus i Karlskrona på natten till nyårsafton.