Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkarna varnar: Då kan smittan öka igen

Telia har analyserat människors rörelsemönster utifrån mobildata och de kan se minskat resande under jul.
Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare för Västra Götaland.
Foto: Fotograf Thomas Harrysson AB/Pressbild / Västra Götalandsregionen
Överläkaren Johan Styrud.
Foto: Privat / PRIVAT
Resenärer på perrongen i Lund.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jul- och nyårshelgen brukar föra människor samman. 

Nu varnar läkare för att vi i januari kan se en ökning av kurvan igen.

– Man har nog träffat flera släktingar och det kan vi nog också se de närmsta veckorna, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare för Västra Götaland. 

Även överläkaren Johan Styrud är orolig för de kommande veckorna. 

Antalet nya fall i Sverige har fortfarande inte börjat minska – men vi kan ha nått en platåfas. 

Folkhälsomyndigheten sa i en prognos tidigare i år att att toppen av smittan kan ha nåtts i mitten av december. 

Samtidigt som vaccineringen har dragit i gång i Sverige varnar nu läkare och andra experter för att vi kan se en ökning i januari igen. 

Läkare varnar: Då kan smittan öka igen

Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare för Västra Götaland, sa på fredagen att jul- och nyårshelgen kan synas i statistiken om ett par veckor. 

– Man kommer inte se en topp på grund av nyårsafton. Folk smittas på jobbet och när man träffas i privatlivet. Jag är mer rädd för hela jul- och nyårshelgen totalt sett, jag tror inte man sitter en och en eller två och två, sa han och fortsatte: 

– Man har nog träffat flera släktingar och det kan vi nog också se de närmsta veckorna. Jag tror inte det går att peka ut nyårsnatten som orsak till fler fall men jag tror det kan kopplas till jul- och nyårshelgen i stort. 

Överläkaren Johan Styrud uttryckte också en oro för de kommande veckorna. 

– Kanske inte just på grund av nyårsafton, men att man varit ute mycket kan man se en effekt av. Hela december har varit extremt ansträngt. Vi har stort antal sökande på sjukhus som är sjuka. Coronan har inte lagt sig. 

– Risken är att om två tre veckor ser vi en ny våg av toppantal på sjukhus i Stockholm. 

”Finns risk att smittan drar i väg ordentligt”

Inför julhelgen sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet, till TT.

– Jag tror att det finns risk att smittan drar i väg ordentligt igen om vi inte håller nere resor och privata sammankomster ordentligt över helgerna. 

Den tidigare statsepidemiologen Annika Linde tror att det blev ”en del resande” under julen – vilket kan ge en tydlig, negativ, effekt. 

– Då kan det bli en ny våg med ökad spridning när alla kommer tillbaka och träffas igen, med nya virus som de har hämtat upp på olika ställen. Det är vad vi brukar se i samband med exempelvis influensaepidemier, att de tar ny fart efter julen. 

Överläkarens varning efter bilderna: ”Ny våg om några veckor”

Bilder från nyårsfirandet visar folksamling på Södermalm i centrala Stockholm, och enligt polisen samlades omkring 3 000 personer på Götaplatsen i Göteborg.

Få dagens viktigaste coronanyheter sammanfattade. Ladda ned Expressens nyhetsapp och välj att ta emot pushnotiser om coronaviruset.