Covidsmittan ökar i 17 av Sveriges 21 regioner – och bland dem har Uppsala, Stockholm och Skåne snabb ökning. Det senaste dygnet har 2 128 nya personer i landet bekräftats smittade, den högsta siffran sedan pandemin startade.
Överläkare Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, ser med oro på utvecklingen. Han kräver att regeringen och Folkhälsomyndigheten snabbt ska skärpa restriktioner och upphäva de lättnader som införts.
”Mycket hög nivå igen”
– Vi är väldigt mycket på väg åt fel håll. I slutet av sommaren var vi nästan nere på noll covidfall på sjukhus och nu har vi mycket hög nivå igen, säger Johan Styrud.
– Vi måste ner från 300 till 50 tillåtna personer i folksamlingar igen. Och vi måste dra åt skruvarna på äldreboendena och bara tillåta besök av de allra närmaste.
– Vi måste backa ordentligt och starta om, säger han.
Han påpekar att Sverige ännu inte är inne i en andra våg, men med den ökande smittspridningen riskerar vi att hamna en sådan situation. Och säger att en ny sammanställning från 131 länder visar att folksamlingars storlek är en viktig faktor för att hålla nere smittan.
Trycket på sjukhusen ökar
Enligt Styrud var det rätt när man gjorde det att lätta på restriktionerna och tillåta 300 personer i folksamling och att släppa besökandet på äldreboende fritt. Men i dag är det ”helt fel” och man man måste ”anpassa åtgärderna efter läget”, säger han.
Han förklarar att trycken på sjukhusen ökar igen. Och att även om man inte är i samma besvärliga läge som i våras är tendensen ”väldigt oroande”.
I Stockholm rapporterades 2 966 nya fall under vecka 43, en stor ökning jämfört med 1 657 nya fall veckan före.
Inga lokala råd i Stockholm
Däremot är det inte bestämt om det ska införas lokala restriktioner i huvudstaden, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Stockholm, till Dagens Nyheter.
– Att införa lokala allmänna råd kan vara ett verktyg för att minska smittspridningen i Stockholm. Det kan fungera som en väckarklocka, och allt som ger resultat är positivt. Det handlar om att nå ut till befolkningen om att pandemin är kvar, hur tråkigt och gräsligt det än känns, säger hon till tidningen.