Läkaren svarade på frågor om långtidscovid

Sofia Breland är läkare och specialist inom allmänmedicin.
Foto: Privat
Iva-avdelning.
Foto: OLLE SPORRONG

Varför drabbas vissa av långtidscovid? Och hur behandlas symtomen?

Sofia Breland är läkare, specialist i allmänmedicin – och har själv erfarenhet av långtidscovid.

Hon chattade med Expressens läsare – här ser du alla frågor och svar. 

Sofia Breland (Läkare)

Ett tillägg: Jag ser att jag läste och skrev fel på Thomas svar - jag trodde att du svarade ”slätröntgen” - då ser man inte direkt något. Vid en skiktröntgen (CT) kan man göra det, speciellt om man tar in- och utandningsbilder.

Sofia Breland (Läkare)

Tack för idag! Vi har haft en del tekniska problem, så det har inte gått att svara på så många frågor. Jag hoppas ni fått några svar och kanske kan vi ha en ny chatt en annan dag! Nu håller vi tummarna för Sverige i EM kl 15! Ha en riktigt bra sommar!

Thomas - Läsarkommentar

Det var skiktröntgen

Sofia Breland (Läkare)

En skiktröntgen visar i princip inget om det är förändringar man ser vid långtidscovid/postcovid man är ute efter. Om man gör en CT så är det viktigt att få med både ut- och inandningsbilder. 

Sjuk sen mars 2020 - Läsarkommentar

Hej. Har varit sjuk i drygt 15mån, stora problem från hela kroppen. Testade neg efter 2-3mån som sjuk. Pcr Inga ak heller. Och drt verkar ”ligga mig i fatet”. Har gjort en mängd olika undersökningar och man har inte hittat något annat som förklarar mina besvär. Men har inte fått diagnosen u09.9 post covid, Har fortfarande syredippar, hög puls, andfådd, heshet, hosta, ont mot lungorna, huvudvärk, yrsel, neurologiska symtom, balans svårigheter, kognitiva, gångproblem, mm Hur ska jag göra för att kunna få en relevant diagnos?

Sofia Breland (Läkare)

Hej! Man behöver inte ha positivt PCR el antikroppar för att få diagnosen PASC. Jag vet att en del läkare nog inte har insett detta. Dina symptom låter rätt typiska, men man måste så klart utesluta andra orsaker. Om man inte har gjort det så boka en ny tid. Om du inte har en läkare du känner förtroende för så är min rekommendation att byta. Det finns undersökningar man kan göra för att komma vidare i diagnostiken och se till att du får rätt hjälp och rätt rehabilitering. Det finns några specialistmottagningar för detta som man kan bli remitterad till om man inte kommer längre inom primärvården. Tyvärr finns de inte överallt, så det beror lite på var du bor, jag hade dock tagit upp detta med min läkare om jag varit du. Hoppas du snart får hjälp!

Thomas - Läsarkommentar

Jag fick smittan i november och december. Inlagd på sjukhus med dropp och syrgas. Fortfarande så orkar jag inte lika mycket som innan Corona. Alla mina prover är bra, även röntgen visar inga förändringar i hjärta och lungor.

Sofia Breland (Läkare)

Hej Thomas! Det låter som du hade en svår infektion i akutskedet - då kan det ta tid att komma tillbaka. Med det sagt så bör man ändå titta närmare på dig, jag vet inte om du menar en vanlig slät-röntgen, om det var det så visar det sällan något. Om man gör en CT (skiktröntgen) med in- och utandningsbilder så kan man ibland se något som kallas air-trapping. Sedan kan man ha problem med det som kallas POTS, att pulsen stiger snabbt och kraftigt när man står upp. Det finns utredningar för dessa saker, du kan kanske prata med din läkare igen? Vi har sammanställt information (eg riktat till vårdpersonal) på den här sidan: www.langtidscovid.se. Jag hoppas du snart mår bättre!

sjuk sen jan - Läsarkommentar

långtidssjuk i covid sen jan 2021. har hög puls, andningsbesvär och ständig huvudvärk men tar soroten mot huvudvärken, vilket hjälp, vågar jag sitta vid skärm och tv eller är det skadigt? och ska man tänka med betablockare och astma, kan man ta ändå för att sänka pulsen? (har 100-110 i vilopuls)

Sofia Breland (Läkare)

Hej! Det låter som du har det jobbigt. Många av de frågorna som du tar upp behöver du och din läkare diskutera. Du har rätt i att man ska vara försiktig med betablockerare om man har astma, men det finns olika sorter och man kan prova sig fram (med hjälp av sin läkare). Jag förutsätter att du har blivit undersökt och att man har uteslutit andra orsaker till dina besvär? Kanske behöver man utreda dig vidare? Många har problem med ögonmotoriken och då kan man få övningar som jag vet har hjälpt många - de kan sitta vid datorn etc längre efteråt, blir inte lika trötta och får inte lika ont i huvudet. Det är ju bra annars att begränsa att sitta vid en skräm, speciellt om man har huvudvärk som du. Jag tycker dock du ska beställa tid hos din läkare igen, att ha vilopuls på 100-110 är inte normalt, speciellt inte när du inte mår bra i övrigt heller. 

Anna-Sara - Läsarkommentar

Är det något speciellt som triggar en långtidscovid? Tex blodgrupp, eller några speciella gener mm?

Sofia Breland (Läkare)

Hej Anna-Sara! Det är en mycket bra fråga och något man tittar på. Vi vet ännu inte. Det man har sett är att kvinnor drabbas oftare än män, vilket man t ex ser i autoimmuna sjukdomar (vilket detta inte behöver vara). Man har sett att i familjer där mamman drabbas så har barnen också en tendens att få det. Detta kan tyda på en genetisk ”sårbarhet” för att utveckla PASC. Detta kommer man veta mer om i framtiden, vi håller på att samla in data.

Karin - Läsarkommentar

Varför ska man avvakta med vaccin om man fortfarande har höga halter antikroppar mot spike-proteinet?

Sofia Breland (Läkare)

Hej Karin! Man vet ännu inte vad som är bäst, men tanken bakom att avvakta om man har höga antikroppar mot spike-proteinet (som är de antikroppar som bildas när man vaccinerar) är dels att man ev är skyddad, men även att man undrar om det inte är större risk att man blir försämrad i sina långtidssymptom av vaccinet i just de situationerna. Igen - det är inget man vet, det är så man har resonerat. Jag har vaccinerat mig, jag blev mycket sämre efter min andra infektion och bedömde själv att jag var rädd för att åter infekteras, för mig vägde det tyngre än ev försämring av vaccinet. Om du har möjlighet så diskutera med din läkare hur just du ska göra. Det är viktigt med vaccin, för att få stopp på detta, man får göra en avvägning i individuella fall.

Stefan - Läsarkommentar

Hej jag hade Covis i mars. Jag är trött har muskelvärk ont kroppen är allmänt trött och har svårt med andningen ända sedan dess om jag minsta lilla anstränger mig påverkas andningen. Kan detta vara långtids Covid allt detta kom efter jag var sjuk då.

Sofia Breland (Läkare)

Hej Stefan! Detta kan vara långtidscovid, det du beskriver liknar mycket det som många beskriver. Det viktigaste är dock att du beställer tid hos din läkare, om du inte redan gjort det, så de kan undersöka dig. Man behöver utesluta andra diagnoser eller orsaker till dina besvär. Om det INTE är något annat utan man landar i en postcovid-diagnos kan man gå vidare i att utreda det så du får rätt diagnos och hjälp. Vi har sammanställt information på den här hemsidan: www.langtidscovid.se

Moa - Läsarkommentar

Blir man hjälpt av Oxascand och SSRI i sin postcovid ångest?

Sofia Breland (Läkare)

Hej Moa! Om du har ångest är det bäst att du och din läkare kommer fram till vilken behandling som är bäst för dig. Man kan få depressioner och annat efter covid, men det kan man så klart få av annat också. Din läkare kan bättre bedöma, i samråd med dig, vad som är bäst för dig.

Moa - Läsarkommentar

Är det farligt att vaccinera sig när man redan är trött i kroppen? Är så rädd för att ta fel beslut

Sofia Breland (Läkare)

Hej Moa! Jag vet inte om du menar allmänt trött eller efter en tidigare covid-infektion. Att vaccinera sig är något som jag ser som otroligt viktigt för att få stopp på smittspridningen och att nya varianter muteras fram. Det är lite speciellt om man har långtidscovid, men fler och fler börjar luta åt att ändå vaccinera sig. Jag har gjort det, men om man har höga antikroppsnivåer ska man ev avvakta.

Saera - Läsarkommentar

Hur länge efter kan man ha biverkningar? Flera år?

Sofia Breland (Läkare)

Om du menar långtidssymptom, hur länge man kan ha det, så vet man inte det eftersom pandemin inte varat så länge. De som insjuknade först var ju ungefär i början av 2020, det finns rätt många från den våren som ännu har besvär, om de kommer gå tillbaka och när är det ingen som vet. Med det sagt så är det många som blir bättre och det forskas mycket, förhoppningsvis hittar vi sätt att behandla detta på framöver. Det viktigaste just nu är också att få stopp på smittspridningen så fler inte behöver bli långtidssjuka eller avlida.

Christina - Läsarkommentar

Jag hade corona i januari, har sen dess långtidscovid, är trött, har hjärtklappning ibland, puls som rusar men uppvisar inte anrikroppar. Hur ska jag tolka det?

Sofia Breland (Läkare)

Hej Christina! Det krävs inte att man har antikroppar för att få diagnosen PASC/postcovid/långtidscovid. Det du beskriver låter som att det skulle kunna vara PASC, eventuellt det man kallar POTS, men det viktigaste är att du blir undersökt av din läkare, oavsett vad det är du har. Något är inte som vanligt och då behöver man ta reda på vad det är, utesluta vissa saker och sedan ta sig vidare så du får hjälp.

Marie - Läsarkommentar

Hej! Jag har varit sjuk i snart 7 månader och har fått neurologiska bekymmer med domningar i armar och ben och känselbortfall som kommer och går. Stora problem med yrsel och balans. Jag undrar om man vet vad det är som händer i kroppen och nervsystemet när många av oss postisar har neurologisk påverkan? Jag har inte fått någon förklaring och tycker det är obehagligt att inte veta..

Sofia Breland (Läkare)

Hej Marie! Neurologiska symptom är något man kan ha och det är naturligtvis obehagligt och jobbigt. Har du varit hos din läkare och blivit utredd? Det är viktigt att man blir det, så det inte är andra saker som ger de här besvären. Viktigt att inte tappa det och bara bli avfärdad som PASC och sluta utredningen där. Vad det beror på vet man inte till fullo än, det pågår studier och man har teorier, men inget som säkert kan förklara alla de här konstiga symptom man kan få. 

Stina - Läsarkommentar

Hej hade covid i januari fick antikroppar för jag är blodgivare och fick reda på det några månader senare. Men min fråga är för ett par månader sedan så har jag konstig lukt och smak går inte riktigt att beskriva, metall , malen senap, surt blomvatten osv hur länge kan man ha detta?

Sofia Breland (Läkare)

Hej Stina! Man vet inte hur länge man kan ha detta med smak/luktförändringar, det är väldigt olika. En del blir helt av med det, andra har det du beskriver - att man känner vissa konstiga lukter/smaker väldigt starkt. Man kan gå på ”luktträning”, men man har sett att de flesta blir bra, även om det kan ta ett år eller mer. De flesta har inte besvär så länge dock.

Britta 75 - Läsarkommentar

Kan man testa om man har haft covid tidigare fast man fått sina två sprutor vaccin? Blev smittad av person på väg till provtagning i december men trodde att det var en vanlig förkylning. Har inget lukt och smaksinne sedan dess, har nu fått ömhet och värk i muskler och behöver sova mer än tio timmar per dygn. Eftersom jag tillhör många riskgrupper vore det skönt att få ett besked.

Sofia Breland (Läkare)

Hej Britta! Om jag förstod dig rätt så är du fullvaccinerad men undrar nu om du ev hade covid tidigare. Man kan titta på olika antikroppar, vaccinen ger endast antikroppar mot S-proteinet, men infektionen i sig ger även andra, som man kan mäta. Sedan kan det vara så att du haft infektionen men antikropparna är inte mätbara längre. Det låter ju misstänkt med lukt/smakbortfall. 

Saera - Läsarkommentar

Vilka är de vanligaste symptomen som hänger kvar efter corona?

Sofia Breland (Läkare)

Hej Saera! Många av de symptom som man tar upp är fatigue, puls som rusar när man står upp, syresättning som sjunker, huvudvärk, påverkan på lukt/smak, smärtor, sömnsvårigheter och problem med magen.

Moa - Läsarkommentar

Kan vi vaccinera oss nu som har postcovid?

Sofia Breland (Läkare)

Hej Moa! Det är en svår, men viktig fråga. Det är ingen som vet säkert vad som är bäst, en del har blivit bättre, en del sämre, en del ingen skillnad (på långtidssymptomen). Hos de som har antikroppar har man ibland avrått, men det bästa är att prata med din läkare om hur just du ska göra. Jag har vaccinerat mig och blev varken bättre el sämre.

Veronica - Läsarkommentar

Vad gör man åt den hjärntrötthet som man kan drabbas av? Finns det några generella vårdplaner för detta?

Sofia Breland (Läkare)

Hej Veronica! Vad gäller hjärntröttheten är det bra att ha kontakt med en arbetsterapeut som kan hjälpa en med energisparande sätt att göra saker. Man kan även tänka på att ha öronproppar om det är mycket ljud, ev solglasögon, för att låta hjärnan vila så mycket det går. Det tar tid, men ofta blir det bättre, även om det är segt. Hoppas du snart mår bättre!

Trötter - Läsarkommentar

Hej! Har varit sjukskriven i tre längre block sedan mars -20. Vid första infektionen var inte testning aktuellt för alla och senare hade jag inga påvisade antikroppar, vilket däremot min man som blev sjuk samtidigt hade. Tredje vändan/bakslaget(?) kom nu i januari och då testade jag positivt för covid. Detta innebar då att min läkare ansåg att mina symtom inte kunde bero på covid eftersom jag haft symtomen innan mitt positiva testsvar. Är fortfarande sjukskriven halvtid med ett flertal symtom, värst är just nu tröttheten och att hjärnan inte alls funkar som jag är van vid. Har bytt läkare, men hamnar ändå tillbaka hos den första och har helt enkel inte haft ork att bråka. Skickas nu runt till fysioterapeuter, psykoterapeuter m.fl vilka samtliga ”behandlar” mig utifrån att det troligtvis är covidrelaterade symtom. Hur ska jag bemöta min läkare? Enligt vad jag uppfattat är det inte så ovanligt att bli smittad två ggr att det inte ens är värt att ha i beaktning. Tänker jag tokigt?

Sofia Breland (Läkare)

Hej Trötter! Alla utvecklar inte antikroppar, så det kan vara så att du hade en infektion samtidigt som övriga i familjen våren 2020. Oavsett vilket behöver du stöd och hjälp. Du kan byta vårdcentral så du får en läkare som det funkar bättre med. Dock mycket bra att sjukgymnast etc hjälper dig på bra sätt!

Pär - Läsarkommentar

Hej! När kan jag, som Pacs-patient med konstaterad Pots, få ta mina vaccinsprutor? Jag har fortfarande antikroppar över 250.

Sofia Breland (Läkare)

Hej Pär! Det varierar hur man råder angående vaccin till PACS-patienter, det bästa är att prata med din läkare och diskutera. Om man har höga antikroppar (mot spike-proteinet, finns olika antikroppar) brukar man råda att avvakta. Nu vet jag inte vilka antikroppar det är du mätt.

Se mer

Läkaren Lisa Norén har tidigare svarat på läsarnas frågor om långtidscovid.