Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkaren: Ska ”fortsätta utsätta” folk för smittan

Hem och arbete står för 60–70 procent av fallen.
Smittskyddsläkaren Britt Åkerlind skrev i sitt mejl till Tegnell: ”vi skall fortsätta 'utsätta' befolkningen för denna infektion i lagom dos.”
Foto: Region Östergötland / Region Östergötland
Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES

I september skrev Östergötlands smittskyddsläkare Britt Åkerlind i ett mejl till Anders Tegnell:

”Anser att vi skall fortsätta 'utsätta' befolkningen för denna infektion i lagom dos.”

Nu ångrar hon sin uppmaning:

”I efterhand kan jag se att formuleringarna är olyckliga.”

Den svenska coronastrategin har utstått stor kritik, bland anklagelserna finns att Folkhälsomyndigheten drivit en strategi om att uppnå flockimmunitet.

Något som myndigheten arbetade med i ett inledande skede i mars – men senare tog avstånd i från redan i april.

Trots det skickade Britt Åkerlind, region Östergötlands smittskyddsläkare, ett mejl på samma tema så sent som i september. Mejlet skickades till statsepidemiolog Anders Tegnell.

”Liksom er båda tror jag i stort att Ivor Cummins har mycket rätt. Anser att vi skall fortsätta 'utsätta' befolkningen för denna infektion i lagom dos.”, skriver hon i mejlet.

Hon fortsatte:

”Är mycket tveksam till denna extensiva provtagning som individen själv beställer och den kostnad som det medför.”

I mejlet skriver Britt Åkerlind om sin förhoppning att ”fortsätta 'utsätta' befolkningen för denna infektion i lagom dos”
Foto: Skärmdump / Skärmdump

”Kan uppfattas på ett annat sätt”

Expressen har sökt Britt Åkerlind för en intervju, men har enbart fått en skriftlig kommentar mejlväxlingen. En kommentar som Corren var först med att publicera:

”Det refererade mejlet skickades från mig i mitten av september förra året och är skrivet utifrån den situation vi då befann oss i. Det är några rader tagna ur ett större sammanhang och i efterhand kan jag se att formuleringarna är olyckliga och kan uppfattas på ett annat sätt än vad jag avsåg när jag skrev dem” , skriver hon och fortsätter:

”I september 2020 kände vi ännu inte till när ett eventuellt vaccin skulle komma. Debatten handlade mycket om bred provtagning och mindre pratades om människors beteende, vilket har visat sig vara det mest effektiva sättet att begränsa smittspridningen.”

Bakgrunden till mejlväxlingen där hon yttrar sig är en diskussion om den irländske debattören Ivor Cummins.

Cummins är kritisk till den brittiska strategin med omfattande nedstängningsåtgärder. Han har även försvarat den svenska strategin och drivit på det han betecknar som ”säker spridning”.

I ett klipp på Youtube argumenterar han för att de höga svenska dödstalen beror på ”torrt fnöske-faktorn”, alltså att milda influensasäsonger de senaste åren medfört att ovanligt många sköra äldre var i livet när coronapandemin kom till Sverige.

Den 16 september mejlade Johnny Ludvigsson, professor i pediatrik vid Linköpings universitet, en länk till klippet till Anders Tegnell respektive smittskyddsläkare Britt Åkerlind. 

”Presentationen stämmer mycket med min egen uppfattning, som jag försökt förfäkta i olika insändare. I mitt tycke kraftig överdrivna åtgärder och väldigt mycket politik och panik i det sätt man bemött Corona. Men ni som är experter kanske kan korrigera mig”, skrev Ludvigsson.

Tegnell svarade:

”Det mesta stämmer rätt väl även om han ibland drar lite stora växlar på halvbra data. Men speciellt detta med överdödlighet känns tungt.”

Se också:

KI-professorn svarade på läsarnas frågor om vaccin.