Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkaren sågar OECD:s rapport: ”Väsentliga fel”

Stefan Löfven svarar på läsarnas frågor kring coronaviruset i Sverige.
Anders Björkman, infektionsläkare och professor i infektionssjukdomar på Karolinska institutet.
Foto: Karolinska institutet
OECD:s rapport pekade ut Sverige som sämst på att minska smittspridningen.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Infektionsläkaren Anders Björkman sågar OECD-rapporten som hävdade att Sverige är sämst på corona.

I en debattartikel hos Svenska Dagbladet skriver han att rapporten innehåller ”väsentliga fel”:

”Covidepidemin är mycket allvarlig och förtjänar bättre analyser och åsikter.”

OECD:s rapport pekade ut Sverige som sämst på att minska smittspridningen. Av de 28 länderna som studerades var Sverige sämst på att förändra rörelsemönster, minska R-talet och minska antalet sjukhuspatienter.

Men studien har mötts av kritik. Bland annat har statsepidemiologen Anders Tegnell hävdat att den saknar kontext.

– De olika kurvorna är extremt kontextberoende och det är väldigt svårt att göra de här olika slutsatserna, sa han till journalisten Emmanuel Karlsten.

Tegnell fick också medhåll av statsminister Stefan Löfven, som i Expressen TV kallade det för att ”jämföra äpplen med päron”.

Läkaren sågar rapporten

Och nu läggs ett ytterligare namn till bland kritikerna. I en debattartikel i SvD skriver Anders Björkman, infektionsläkare och professor i infektionssjukdomar på Karolinska institutet, att rapporten innehåller flera fel.

Det är anmärkningsvärt att en officiell rapport inom ett viktigt ämne som covid från en institution som OECD håller så låg kvalitet”, skriver Björkman.

Läkaren pekar bland annat på uppgiften om R-talet. Enligt OECD tog det 58 dagar för Sverige att sänka siffran till under ett, medan infektionsläkaren menar att det tog cirka 30 dagar.

Det vill säga i högsta grad samtidigt som övriga länder”, skriver han hos SvD.

Ett annat fel gäller antalet tester. OECD lyfter Sverige som ett av länderna som gjorde flest coronatester i våras. Björkman kallar det en felräkning och skriver att landet inte alls hade så höga siffror.

”Liknande 'fake news' genomsyrar tyvärr mycket av de utlåtanden som skett om covid.”

Se mer

Smittspridningen, dödstalen och antalet vårdade på sjukhus ökar när Sverige går genom en andra våg av pandemin. Hör Anders Tegnells svar om åtgärderna kom i tid.