Förra veckan kom larmet om den nya virusvarianten omikron som börjat sprida sig i flera länder i södra Afrika och på måndagen bekräftades ett fall i Sverige – där personen varit i Sydafrika.
Mycket lite är fortfarande känt om varianten men många experter fruktar att den är mer smittsam än den nu dominerande deltavarianten och att den ska kunna kringgå vaccinen.
Enligt WHO finns det inga belägg för det i nuläget, men organisationen uppger att det är ”väldigt hög risk” för att varianten sprider sig och att det kan leda till ”svåra konsekvenser”, enligt Reuters.
– WHO har klassat det som bekymmersamt virus och det kommer i fel årstid, när samhällsspridningen är stor i Europa, så det är klart att man ska vara bekymrad. Men kunskapen är inte så stor ännu, vi vet inte ens om den är smittsammare än delta, säger Ali Mirazimi, vaccinforskare och professor på Karolinska institutet, i SVT:s ”Morgonstudion”.
Teststationen stängd
Flera länder har uttryckt sådan oro för omikron att de infört reseförbud från drabbade länder och WHO har i sin tur uppmanat sina medlemsländer att testa efter varianten, skriver Bloomberg.
Men när ett plan under söndagen landade på Arlanda från Addis Abeba i Etiopien, en uppsamlingshubb för resenärer ifrån södra Afrika, kunde ingen ombord testa sig.
– När vi kommer dit är stationen stängd. De har inte kommit till jobbet än och det var klockan 06 imorse. Det här var ett stort plan och vi var många passagerare, säger Tove Strauss som var en av passagerarna.
En annan som satt på planet var Richard som varit i Sydafrika.
– När vi landade på Arlanda uppmanas man ju att testa sig. Man vill göra rätt för sig och så finns inte ens möjligheten, säger han.
Karolinska universitetssjukhuset, som ansvarar för testningen på Arlanda, uppger att man försökt anpassa öppettiderna efter när resenärer kommer.
Överläkarens kritik
Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande för Läkarföreningen i Stockholm, är kritisk över att testningen var stängd.
– Man ska göra allt man kan för att undvika att det blir samma tryck på vården en gång till. Man måste vara noggrann med att testa, och kanske införa självkarantän tills man vet mer om varianten, säger han.
Region Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzen Östlund säger att regionen, Karolinska universitetslaboratoriet och Swedavia ska se över testningen på Arlanda.
Hon hoppas även att resenärerna testade sig trots den stängda stationen.
– Det är ju fortfarande så att man kan beställa hem ett hemtest även om teststationen är stängd. Har man missat det kan man beställa ett test och få hem testet med Taxi Stockholm, säger hon.
”Måste få upp vaccinationsgraden”
Allt ansvar kan dock inte läggas på myndigheterna eller regionerna, utan människor måste vaccinera sig, enligt Styrud.
– Vi måste få upp vaccinationsteckningen. Folk måste gå och vaccinera sig. Det kan handla om en tredje dos för att fylla på, men sedan är det är antalet som fått två sprutor för lågt.
I Stockholm har många larmat om att det varit svårt att få sin tredje dos. Bör man intensifiera vaccinationsarbetet mer?
– Det har funnits mycket tidsutrymme att ta två sprutor under hösten. Nu blir det ju en ansamling av folk som ska ta spruta nummer tre och då kanske man måste öka takten. Vi måste göra allt vi kan, säger Styrud.
Maria Rotzen Östlund håller med om att vaccinen är det bästa skyddet mot viruset och hon uppger att regionen ser över möjligheterna för att erbjuda fler människor doser.
– Det är vaccinsamordnare Magnus Thyberg som har detaljerna, men vi ser över hur vi ska kunna erbjuda fler doser – så att de slipper vänta på sin dos.