Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkaren Agneta tvingas tacka nej till jobb – får inte vaccinet

Allt du behöver veta inför din vaccinering.
Agneta Ekman har blivit tvungen att tacka nej till jobb inom vården, då hon inte mottagit vaccinet.
Foto: Privat / Privat
Agneta Ekman om situationen: ”Det är som att man har glömt bort oss”
Foto: Privat / Privat
En spruta laddas med vaccin. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Överläkaren Agneta Ekman, 68, måste tacka nej till jobb inom vården. 

Orsaken: Hon är hyrläkare och står fortfarande utan vaccin. 

– Det är som att man har glömt bort oss, säger Agneta Ekman. 


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Hyrläkaren Agneta Ekman, 68, skulle på måndag tillträda tjänsten som tillförordnad chefsöverläkare vid psykiatrin i Haninge, söder om Stockholm. Nu har hon blivit tvungen att tacka nej till uppdraget. 

Problemet är att hon fortfarande inte fått något vaccin. 

– Jag har varit på om att få det sedan vaccinationerna började i december, säger hon. 

Det är hennes barn som sagt åt henne att låta bli att jobba innan hon fått vaccinet. 

– De tycker inte att jag ska ta den risken nu när det är så nära att få vaccinet, säger hon. 

Den 9 januari kunde SKR berätta att regionerna påbörjat arbetet med att vaccinera vårdpersonalen. Men för Agneta Ekman – och flera kolleger – har doserna uteblivit. Hennes formella arbetsgivare Doktorsjouren är inte vårdgivare och har därför inte möjlighet att boka in henne för vaccinering, och hennes temporära arbetsplatser har i sin tur inte tagit höjd för att även Agneta ska få vaccinet. 

– Det är som att regionen missat att vi finns, säger Agneta Ekman. 

”Viktig länk”

Samtidigt har larmen haglat om personalbrist och utarbetad personal inom vården. 

Agneta Ekman understryker smittrisken med att jobba patientnära och konstaterar att hon vill kunna vaccineras innan hon börjar jobba på en ny arbetsplats: 

– Vi är en viktig länk i kedjan för att vården överhuvudtaget ska fungera. Det är skört redan nu, då måste man lösa en sådan här miss, säger hon.  

Under arbetet med den här artikeln mottog Agneta också ett erbjudande om att få vaccinet via en tidigare arbetsplats, men då först i början av mars.  

”Konstig situation”

Doktorsjouren för en dialog med Region Stockholm om hur situationen ska lösas. Camilla Leahlander, vice vd på Doktorsjouren, uppger att det är fler som är i en liknande situation som Agneta – men har inga siffror på hur många det rör sig om. 

– Det är en konstig situation för oss, i och med att vi inte är vårdgivare kan inte vi göra något, säger hon och fortsätter:

– Såvitt jag vet så har vår personal inte blivit missgynnade, utan har ordinarie personal fått vaccin så har vår personal också fått det. Men vi har många konsulter läkare och sjuksköterskor som inte vågar gå ut och jobba i och med att de inte får vaccin. 

Expressen har sökt Region Stockholm för en kommentar. 

TV: Två tredjedelar mindre vaccindoser än utlovat

Emma Spak, hälso- och sjukvårdschef SKR: ”Mindre än vad som krävs”.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.