Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läckbergs bolag erbjuder gratis tester för corona

Se Expressens specialsändning om coronaviruset.
Camilla Läckberg och Christina Saliba.
Foto: OLLE SPORRONG
Prover för coronaviruset. Genrebild.
Foto: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Hedda Care har börjat med gratis coronaprover för personer som arbetar inom samhällsviktig verksamhet.

Camilla Läckbergs och Christina Salibas privata vårdbolag samarbetar nu med flera privata aktörer, rapporterar Breakit.

”Tillsammans är enda sättet att göra skillnad”, skriver Camilla Läckberg på Instagram.

Deckardrottningen Camilla Läckberg och PR-specialisten Christina Salibas privata vårdbolag, Hedda Care, ger sig in i coronakampen.

Vårdbolaget ingår nu i ett ideellt projekt som erbjuder gratis coronaprovtagningar till personal inom samhällsviktiga verksamheter.

På Hedda Care testar vi sedan några dagar, på vår bekostnad, personal i äldreomsorgen för Covid-19. Det här är personligt för mig, vi måste göra allt för att skydda och ta hand om varandra”, skriver Christina Saliba på Instagram.

Erbjuder gratis tester för coronaviruset

Enligt Breakit ingår flera privata aktörer i samarbetet, varav en är Attendo.

En annan partner är Gendoktorn Medicinsk Service i Göteborg. Läkarmottagningen bistår med coronatester samt med analys av testerna på laboratorium. Enligt bolaget är proverna CE-IVD-märkta, vilket innebär att de lever upp till EU-direktiven för diagnostik.

– Det här är ett ideellt projekt. Vi bekostar det själva och vi uppmanar alla andra aktörer inom sjukvård och näringsliv som kan att göra samma sak, säger Sara Löfgren, medicinsk ansvarig och vd på Hedda Care, till Breakit.

Vd:n uppger att testerna ska ges till personal som har eller har haft covid-19. Tester kan även göras för personal som riskerar att vara smittade, men som ännu inte uppvisar symtom.

I nuläget finns inga planer på att testa allmänheten inom projektet.

– Samhällsnyttan går först. I detta skede ligger fokus på individer inom samhällsviktiga sektorer. Vi har alla ett gemensamt ansvar att så långt som möjligt försöka skydda riskgrupperna, alltså multisjuka och äldre, och det här är vårt sätt att bidra från Hedda Care, säger Sara Löfgren till Breakit.

Även Camilla Läckberg har kommenterat projektet. I ett inlägg på Instagram skriver hon hyllande om Sara Löfgren, som lyfts som drivande i projektet.

Hon har sedan dag ett brunnit och propagerat för att vi ska dra vårt strå till stacken i krisen och detta är 100 % Saras idé och initiativ”.

Regeringen vill se fler tester

Samtidigt har regeringen gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en nationell strategi för utökade coronatester. Det meddelade den biträdande statsepidemiologen, Anders Wallensten, vid en presskonferens.

– Viktigast fortsättningsvis är att de patienter som är inlagda måste kunna testas. De som vårdar de som ligger måste kunna testas för att upprätthålla det här arbetet, sa Anders Wallensten.

Wallensten sa även att man ser över nya alternativa test, men att de måste vara säkra och tillförlitliga.

– De tester som finns nu är: ”Är du sjuk nu eller inte”. Längre fram kommer tester som berättar om du varit sjuk eller inte.

Omtalad privatvård

Läckbergs och Salibas Hedda Care har kritiserats för att endast rikta sig mot en exklusiv målgrupp. På den privata vårdmottagningen på Östermalm i Stockholm ligger besöksavgiften på 2 490 kronor.

Camilla Läckberg har tidigare bemött kritiken på Instagram:

Jag är otroligt ödmjuk inför faktumet att alla inte har råd och möjlighet att komma till Hedda Care. Jag önskar att alla kvinnor skulle få gå till Hedda Care, eller till en mottagning som Hedda Care”, skrev hon då.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.    

LÄS MER: Så skyddar sig världens rikaste från att smittas

Fler ska testas för coronaviruset

Folkhälsomyndigheten ska ta fram modell för utökade tester.