Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kylcontainrar vid sjukhuset förbereds som extra bårhus

Smittskyddsexperten Johan Giesecke svarar på vanliga frågor om viruset.
Kylcontainrar här beställts som extra bårhuskapacitet.
Foto: OLLE SPORRONG EXP
Containrarna har beställts för ”ett extra ordinärt läge”.
Foto: OLLE SPORRONG EXP
Karolinska i Huddinge.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fem kylcontainrar ställdes i fredags upp på den gamla helikopterplattan bakom Huddinge sjukhus. Region Stockholm bekräftar nu för Expressen att dessa är till för att förvara avlidna. 

– Vi hoppas på det bästa men planerar för det värsta. Och vi hoppas naturligtvis att det här inte kommer att behövas, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm till Expressen. 

Fem containrar står just nu vid den gamla helikopterplattan bakom Karolinska universitetssjukhuset. Enligt företaget som ställde dit dem, som Expressen varit i kontakt med, har de stått där sedan i fredags. 

Hanna Fellenius, pressekreterare för region Stockholm, skriver i ett mejl till Expressen att de är beställda som en förberedelse i samband med pandemin:

Det stämmer att Region Stockholms regionala särskilda sjukvårdsledning som en del av planeringen kring covid-19, för ett extraordinärt läge, har beställt extra bårhuskapacitet i kylcontainrar. Dessa är för närvarande placerade vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge”, skriver hon. 

Containrarna har beställts för ”ett extra ordinärt läge”.
Foto: OLLE SPORRONG EXP
På kartan ovanför Alfred Nobels allé syns den gamla helikopterplatten bakom Karolinska universitetssjukhuset där containrarna placerats.

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, säger att man ställt dit containrarna eftersom man är i ett läge där ”vi hoppas på det bästa men planerar för det värsta”. 

– I den planeringen har vi ställt dit bårhuscontainrar om de skulle behövas.

Han betonar att containrarna också är flyttbara, men kan inte svara närmare på frågor om man planerar för att ställa containrar även utanför andra sjukhus i Stockholm. 

Hur sannolikt bedömer ni att det är att de kommer behöva användas?

– Det beror helt på hur den här utvecklingen går framåt.

Hur stor är nuvarande bårhuskapacitet?

– Det kan jag nog inte säga heller, mer än att vi hoppas på det bästa men planerar för det värsta. Och vi hoppas naturligtvis att det här inte kommer att behövas.

På söndagen togs ett beslut om att Region Stockholm, i samarbete med Försvarsmakten, ska bygga upp ett komplett sjukhus inklusive intensivvårdsplatser vid Stockholmsmässan i Älvsjö. Ett bygge man påbörjade samma dag. Region Stockholm meddelade också att de beslutat om att skjuta upp all planerad vård som kan ske utan allvarliga medicinska konsekvenser i hela regionen. 

Det har ju pratats om att ni väntar ett stort antal coronapatienter inom kort. Hur ser läget ut just nu?

– Vi ser nu att det för varje dag blir fler patienter. I vår planering går det nu ut på att hela tiden ligga ett steg före, för vi vet att det går väldigt fort. Där måste vi försöka vara ännu snabbare, ifall det värsta inträffar. 

Tror att flera tusen svenskar kommer avlida

Tidigare i veckan kom bilder från Bergamo, en av städerna i norra Italien som drabbats allra hårdast av pandemin, där likkistor bars in i militärens lastbilar för att fraktas i väg till andra orter i regionen. Detta eftersom krematoriet inte hinner ta hand om alla kroppar. 

Professorn och smittskyddsexperten Johan Giesecke, 70, sa i en intervju med Expressen tidigare i veckan att han tror att flera tusen svenskar kommer att avlida av coronaviruset. 

– Det skulle inte förvåna mig, sa han. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   

Kvinnor blir lika lätt smittade men får mildare symtom än män.