Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungens tal till svenska folket: ”Många är oroliga”

”Allvaret ska inte förringas, men det finns goda skäl till att känna hopp”.

Under onsdagen höll kungen tal med anledningen av Coronaviruset.

Tillsammans med statsminister Stefan Löfven talade de inför utvalda medier på det Kungliga slottet. 

– Många är oroliga för sin hälsa, för sina anhöriga, för sin försörjning. Vi är i ett läge som kräver ansvarstagande, säger Kungen. 

Med anledningen av situationen och det arbete som läggs ner i Coronakrisen höll kungen under onsdagen en informationskonselj med statsminister Stefan Löfven på det kungliga Slottet. Kronprinsessan Victoria saknades däremot vid kungens sida.

Kungen uppmärksamma de yrkesgrupper som arbetar med att förhindra spridningen av viruset och få samhället att fungera så bra som möjligt under omständigheterna. 

– Dessa insatser förtjänar vår uppskattning och respekt. Samtidigt tar miljontals svenskar stort ansvar. Man avstår från aktiviteter som man sett fram emot. Man lägger om sin vardag och sina planer. Och det gör man inte för sin egen skull, utan av omsorg om sina medmänniskor för att inte sprida smittan vidare, säger Carl Gustaf.

Kungen: ”Försöker leva efter de här råden”

Några få utvalda medier var på plats för att bevaka konseljen för att minska riskerna för smitta. Under talet uppmanade kungen att lyssna på ansvariga myndigeter, ta ansvar och värna om sin egen och andras hälsa. 

– Vi har alla ett eget ansvar att undvika att medverka till smittspridningen. Vi behöver lyssna till de råd som våra sakkunniga myndigheter gör. Undvik möten. Det gäller framför allt på äldre som löper större risk att bli svårt sjuka. 

– Jag och drottningen och vår familj försöker leva efter de här råden. Nu behöver vi alla i Sverige göra allt vi kan för att hjälpas åt, säger kung Carl Gustaf. 

Kung Carl Gustaf var även hoppfull i talet där han uppmanade Sverige att även se möjligheter i en situation som påverkar hela landet. 

– Svåra situationer som den vi nu är i, erbjuder också en möjlighet. Möjlighet att ta fram sitt bästa hos oss själva, som land och medmänniskor. Stundens allvar ska inte förringas. Men det finns också goda skäl att känna hopp och tillförsiktigt.

 

Trots ett större coronautbrott och ett förvärrat läge väntas de med samhällsbärande yrken fortsätta som vanligt.