Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungens plan för att undvika att smittas

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Hovet jobbar hårt med att förhindra spridning inom kungahuset.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Flera av kung Carl Gustafs kommande programpunkter kan därför komma att ställas in eller på olika sätt ändras.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY BILDBYRÅN
Kungen och kronprinsessan Victoria ska dessutom vara åtskilda vid olika programpunkter.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Kungliga slottet i Stockholm.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia.
Foto: KARIN WESSLéN / TT / TT NYHETSBYRÅN

Coronavirusets spridning i Sverige tvingar kung Carl Gustaf att göra stora ändringar i sitt officiella schema.

Även inom hovets organisation finns en plan för att stoppa smittan för att nå in i kungahuset.

– Det är inte bara det som ligger i den officiella kalendern som vi ser över, utan vi ser över arbetsuppgifter, interna möten och så vidare. Det kommer bli stora förändringar, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

I fredags släppte svenska kungahuset ett pressmeddelande där man meddelade att kungen och kungafamiljen genomför flera förändringar som en följd av coronaviruset. 

Bland annat klargjorde man att ”alla planerade program kommer successivt att omprövas utifrån risker och förutsättningar”. Större restriktivitet kring inplanerade resor gäller också. 

Den här veckan har kungen flera punkter i sitt officiella schema – men vilka som kommer att genomföras, och på vilket sätt är oklart. Hovets informationschef Margareta Thorgren förklarar att beslut om specifika uppdrag i princip tas på daglig basis.

– Allting är öppet just nu. Det är så mycket som kan ändras och som ändras hela tiden. Men det som inte ändras för vår del är att vi följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger. 

Så påverkas kungens arbetsplats

Under måndagen befinner sig kungen på sin arbetsplats, kungliga slottet. Förra veckan beslutade man att begränsa öppettiderna och antalet besöker. Också inom hovets organisation görs hela tiden nya åtgärder baserade på Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Vi försöker hålla den här hovorganisationen. Och det är en arbetsplats med väldigt många människor. Och det är en arbetsplats där det inte går att utföra allting via hemmet. Men här är vi väldigt lyhörda och ser just nu över hur man kan säkerställa och trygga arbetsplatsen för våra medarbetare och för kungafamiljen, säger Margareta Thorgren.

Några konkreta åtgärder?

– Ja, vi har riktlinjer. Och i princip är det riktlinjerna det som Folkhälsomyndigheten ger. Och det är att minimera antalet möten med väldigt många personer. Både interna och externa möten. Och är det möten som är av den dignitet att man kanske kan utföra dem digitalt, så kommer det ske i stället.

I kungens kalender för veckan ska han exempelvis på fredagen överlämna en fana till Militärhögskolan i Karlberg. Men hur, eller ens om kungen kommer kunna genomföra det är osäkert.

– Vi har en intern mötesrutin så det kommer vi informera om, men det kommer bli förändringar. Där vi ser över vartenda möte, säger Thorgren som menar att förändringarna kan handla om vara färre människor och att hålla mer distans.

Undviker uppdrag tillsammans med Victoria

I fredagens pressmeddelande framgick också att kungen och kronprinsessan Victoria, som även hon har flera offentliga programpunkter den kommande tiden, i största möjliga mån kommer genomföra dessa separat. Margareta Thorgren förklarar:

– Det är egentligen ett beslut som alltid ligger. Till exempel kungen och kronprinsessan flyger aldrig tillsammans utan det sker alltid separat. Och i det här fallet så gäller det ju att minimera riskspridning och också genom att separera statschef och blivande statschef. Det är också ett sätt om någon mot förmodan skulle bli smittad, så är det ju lämpligt att inte båda drabbas samtidigt.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över

Åtgärderna för att stoppa spridning – kan innebära färre avgångar.
Forskarteam i Seattle med genombrott: ”Var som en vanlig influensaspruta”