Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken när mutationen sprids i grannländerna

Nya virusvarianten omikron sprider sig över världen.
Norges biträdande hälsodirektör Espen Rostrup Nakstad.
Foto: Berit Roald / TT NYHETSBYRÅN
Smittan ökar i Norge.
Foto: Berit Roald / TT NYHETSBYRÅN
Det första kända omikronutbrottet i Norge skedde i samband med ett julbord.
Foto: Jil Yngland / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SMITTSKYDDSINSTITUTET
Johan Styrud
Foto: Sveriges läkarförbund

I Danmark och Norge har omikron fått samhällsspridning.

Norge har inte kontroll över den nya varianten, menar Norges biträdande hälsodirektör Espen Rostrup Nakstad. 

– Det dyker upp fler och fler bekräftade fall, säger han till VG.

Sveriges tidigare statsepidemiolog Annika Linde är kritisk till att Sverige nu inte testar fler personer.  

Allt fler smittas av omikron-varianten av coronaviruset i Norge. Det första utbrottet upptäcktes i samband med ett julbord i Oslo den 26 november, där en person som deltog ett par dagar tidigare kommit hem från Sydafrika. Personen hade testat negativt och kände sig frisk. Trots det insjuknade 120 personer och norska myndigheter misstänker att omkring hälften fått omikron. 

Espen Rostrup Nakstad, Norges biträdande hälsodirektör, säger nu att de inte har någon kontroll över den nya mutanten.

– Tyvärr har vi ingen kontroll eftersom det dyker upp fler och fler bekräftade fall, men även ett antal misstänkta fall. Och eftersom den här varianten förmodligen är mer smittsam än delta får vi nog räkna med att den kan dyka upp nästan överallt i Norge nu, säger Nakstad till VG. 

Vill få svar på två frågor

Nu pågår ett stort kartläggningsarbete för att få kunskap om viruset.

– Alla tester som sker nu är viktiga för att ge svar på framför allt två frågor: Hur omikron reagerar på de vacciner som befolkningen tagit och hur det påverkar olika åldersgrupper.

Hittills är det mest unga som smittats och därför saknas erfarenheter av hur varianten påverkar äldre och utsatta, säger han.

Även i Danmark har omikron fått fäste. Från att förra söndagen haft två bekräftade fall till 183 fall en vecka senare. 165 av fallen tillkom på två dagar, enligt Statens seruminstitut, SIS.

– Det är en bekymrande ökning. Vi ser nu pågående smittkedjor med smittade personer som vi inte kan koppla till resor eller resenärer, säger Henrik Ullum, administrativ direktör för Statens seruminstitut, i ett pressmeddelande.

I fredags hade bara 18 fall av sorten upptäckts, varav 12 var kopplade till utlandsresor. Fast då fanns det 42 misstänkta omikronfall, som inte bekräftats än.

Smittspridning i samhället

Bland de nya fallen finns det personer som SIS inte kan koppla till utlandsresor eller kontakter med personer som har rest i andra länder.

Samhällsspridning innebär att en smitta finns i samhället och inte bara hos personer som besökt högriskområden. 

– Vi arbetar för fullt med att bromsa utvecklingen med snabba labbanalyser av smittan, så att Styrelsen för patientsäkerhet kan starta smittspårning så snabbt som möjligt, säger Henrik Ullum i pressmeddelandet.

Danmark testar betydligt mer än Sverige. Det senaste dygnet har 265 000 tester genomförts i landet, 121 000 var pcr-tester och 144 000 var antigentester.

Som jämförelse gjordes 232 000 pcr-tester i Sverige – under hela vecka 47, enligt Folkhälsomyndigheten. 

Överläkaren Johan Styrud misstänker att smittspridningen av omikron i Sverige större än de sju fall som till dags dato har upptäckts. 

– Det är min absoluta misstanke att läget i Sverige ser ut ungefär som i våra grannländer. Hade vi testat mer hade vi funnit mer. Vi lade ju ner vår testning av dubbelvaccinerade under en period, säger Styrud och fortsätter: 

– Nu har vi börjat plocka upp testningen litegrann, men inte alls i samma omfattning som i Norge och Danmak. 

”Vi har nog en stor spridning som vi inte känner till”

Även Annika Linde, statsepidemiolog mellan 2005 och 2013, har sagt till Expressen att hon anser att Sverige borde testa mer. 

– Sverige borde testa mer, men jag vet inte om vi ska upp i dansk nivå. De har utfört väldigt många test per identifierat fall, och det kan bli onödigt kostsamt.

– Men Sverige ligger sämst i Norden vad det gäller test per bekräftade fall, så vi har nog en stor spridning som vi inte känner till.

Till de som är oroliga för den nya varianten säger Johan Styrud att det är viktigt att vaccinera sig och stanna hemma om man känner sig krasslig. 

– Det är tyvärr det gamla reglerna som gäller: håll avstånd, stanna hemma om du känner dig sjuk, och gå och vaccinera dig.  

Nya läkemedel mot covid-19: ”Kan hjälpa oss jättemycket”

Svenska professorn: ”Hindrar viruset från att föröka sig”.