Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken mot öppningen: ”Vaskade perfekt läge”

Regeringen meddelar att coronarestriktionerna ska lättas ytterligare.
Farshid Jalavand, forskare i klinisk mikrobiologi, är kritisk till öppningen.
Foto: Saman Bakhtiari
Björn Olsen tycker att man nu gör en repris av förra året, då smittan ökade under hösten.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialminister Lena Hallengren.
Foto: OLLE SPORRONG

Sverige öppnar upp – då ryter experterna ifrån. 

– Att göra det här nu blir lite grann en repris av det man gjorde ifjol i samband med den andra vågen, att man lättade upp lite för snabbt, säger Björn Olsen, infektionsläkare, i SVT:s ”Aktuellt”.

Samtidigt försvarar andra experter regeringens beslut och beskriver det som rätt.

Alla publiktak tas bort, begränsningar för allmänna sammankomster försvinner. Det som regeringen kallar för fas fyra innebär att samhället på många sätt återgår till det normala. Beskedet som lämnades i går har tagits emot med glädje av väldigt många. 

– Antalet nya infektioner har sjunkit och stabiliserat sig på en låg nivå. Vi har god uppslutning i vaccinationsprogrammen. Att i det skedet ta bort restriktionerna tycker jag är helt ändamålsenligt, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, till SvD

”Tycker det är synd” 

Men det finns också en stor skepsis mot att beslutet tas när smittspridningen ökar.

Farshid Jalavand, forskare i klinisk mikrobiologi, kallar det för ett ”misstag”.

– Covid är en säsongsinfektion. Att i slutet av september, precis när smittan började öka förra året, ta bort alla restriktioner är ett väldigt högt spel. Regeringen ”vaskade” ett perfekt läge att öka vaccinationstäckningen inför hösten, säger han till SvD.

Björn Olsen tror att det blir en ökad belastning på vården.

– Jag tycker att det är synd att man tar det beslutet nu. Vi har en ganska omfattande spridning av deltavarianten i stora delar av samhället, och framför allt bland den yngre befolkningen, säger han i SVT:s Aktuellt. 

Folkhälsomyndighetens Johan Carlson medger att det finns stora risker, både för den enskilda och för samhället.

– Man kan alltid säga att man ska vänta ut saker. Men vi har fått en väldigt bra skjuts i vaccinationerna och vi har en väldigt låg dödlighet. Då är det dags att göra den här förändringen och sätta tryck på de ovaccinerade. Vi kan inte hålla nedstängt under den här perioden bara för att vänta in de som vill vaccinera sig, säger han. 

Uppmaningen: Vaccinera dig

Även socialminister Lena Hallengren, som var den som meddelade beskedet, tycker att tajmningen är rätt. 

– Vi kommer att göra allt för att minska belastningen på vården. Det är kanske att ta i att säga att restriktionerna spelat ut sin roll, men det avgörande är om vi håller avstånden. Sen måste vi se till att de som inte är vaccinerade tar steget och gör det, säger Hallengren till ”Nyhetsmorgon” i TV4.

Livenation räknar med att göra evenemang utan restriktioner från den 29:e september