Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken: Fick inte köpa utrustning

Personal vid Intensivvårdsavdelningen på Nyköpings Lasarett.Foto: MAGNUS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kommuner fick nej när de skulle köpa skyddsutrustning,

I stället prioriterades regionerna mitt under pandemin, visar en granskning av Sveriges Radio Ekot.

– Man drar undan benen för oss, att vi inte ska ha något skyddsmaterial, att det bara ska vara till regionen, säger Tarja Viitanen, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Nyköping, till radion.

När sjukhuspersonal saknade skyddsutrustning mitt under den pågående pandemin fick de inte beställa från leverantörer. Det visar Ekots granskning.

Tarja Viitanen fick som svar när hon försökte beställa bland annat förkläden och munskydd att ”varorna spärrats för vanliga beställningar och ska fördelas mellan regionernas buffert/beredskapslager”.

Vid ett senare tillfälle möttes hon återigen av ett nej. I stället skulle utrustningen prioriteras till regionen.

– Vi blev ju fly förbannade. Man drar undan benen för oss, att vi inte ska ha något skyddsmaterial, att det bara ska vara till regionen, säger Tarja Viitanen till Ekot.

Spärrade från lista med ”coronaprodukter”

Även kommuner i Dalarnas och Stockholms län har inte fått beställa skyddsutrustning, visar granskningen.

En av leverantörerna är Apotekstjänst AB. De har en lista med ett 30-tal så kallade ”coronaprodukter” som sedan april är stoppade för andra än regionerna. Apotekstjänst AB uppger att spärrningen kommer från Varuförsörjningen.

Varuförsörjningen skriver till Ekot att kommuner har möjlighet att beställa ”coronaprodukter” men att de enbart kan beställa så stor mängd som de vanligtvis gör, vilket är lite. De skriver att beslutet grundar sig i att: ”säkerställa en jämnare fördelning där regionerna får material beroende på folkmängd”.

För att få tag på skyddsutrustning har bland annat Socialstyrelsen gått in och hjälpt till, men de första leveranserna kom först i mitten av april.