Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter kritiken: FHM stryker meningen om papperslösa

Ulf Kristersson, M.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Jimmie Åkesson, SD.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Folkhälsomyndighetens beslut att inkludera papperslösa i fas 3 av vaccineringen, före den breda allmänheten, har både ifrågasatts och välkomnats.

På fredagen valde myndigheten att ta bort formuleringen.

I veckan presenterade Folkhälsomyndigheten en uppdaterad vaccinationsprioritering, som bland annat innebär att gruppen äldre personer i fas 2 utökas till att inkludera alla över 65 år.

Myndigheten aviserade samtidigt att fas 3 ska inkludera socialt utsatta grupper, till exempel hemlösa och papperslösa.

”I den tredje fasen prioriteras även grupper som av olika skäl kan ha svårigheter att följa rekommendationer om smittskyddande åtgärder (...) Det gäller även personer som lever i socialt utsatta situationer, till exempel hem- eller papperslösa”, löd rapporten.

Särskilt prioriteringen av papperslösa har väckt uppmärksamhet. På fredagen meddelade Folkhälsomyndigheten därför att de har förtydligat sin rapport, och bland annat strukit formuleringen.

”Avsikten med skrivningarna har aldrig varit att hela grupper av människor som anges ska prioriteras, snarare att det i dessa grupper finns individer som såväl löper ökad risk för att smittas såväl som utgör en smittorisk för andra.”

Enligt myndigheten kommer de inte längre ge exempel på utsatta grupper, utan låter den bedömningen vara upp till de enskilda regionerna.

”De exempel som gavs speglade endast en liten del av det spektrum av situationer som kan vara aktuella och kan därför komma att bli alltför styrande för hanteringen. Frågan hanteras bäst på regional nivå utifrån de erfarenheter och kunskaper som finns om personer som kan vara aktuella för vaccination i dessa grupper.”

Kraftiga reaktioner

Flera politiker reagerade kraftigt på förslaget att prioritera papperslösa före den vuxna allmänheten, som kommer först i fas 4. 

Enligt Jimmie Åkesson (SD) var det en ”orimlig ordning” och Ulf Kristersson (M) krävde svar från socialminister Lena Hallengren (S). Han ifrågasatte bland annat hur det ska gå till i praktiken och vilka gränsdragningar som ska göras.

”Ska de som bor i utsatta områden alltid prioriteras framför de som inte gör det? Ska trångbodda alltid prioriteras framför de som bor själva? Eller papperslösa prioriteras framför de som bor här lagligt?” skriver Kristersson på Facebook.

Andra försvarade beslutet. KD-ledamoten Magnus Jacobsson skriver på Twitter att han har svårt att förstå upprördheten.

”Vaccinet skall givetvis i första hand sättas in där det skyddar svaga samt bromsar smittspridningen så mycket som möjligt. Om myndigheterna landar i att hemlösa o papperslösa är en sådan grupp, då blir det tramsigt att göra politik av det.”


I dagsläget ska minst 264 000 svenskar ha fått sin första dos vaccin. När vaccineringen sedan går in i fas två har Folkhälsomydigheten nu ändrat i prioriteringsordningen. Alla personer över 65 år kommer nu att inkluderas, och inte bara personer som är över 70, som tidigare gällde.