Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulf Kristersson pressar regeringen: Masstester

Hör Stefan Löfven, Mikael Damberg och Anders Tegnell om det senaste gällande covid-19.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill att Sverige ska börja masstesta människor för corona.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Han ska ta upp detta med Löfven på nästa partiledarmöte, som är på tisdag.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Moderaterna vill masstesta människor för corona för att rädda Sveriges ekonomi. 

”Detta behövs som del i en strategi för en framtid efter corona”, skriver partiets ledare Ulf Kristersson på Facebook. 

Enligt Ekot kommer regeringen nu begära att Folkhälsomyndigheten ”skyndsamt” tar fram en ny strategi.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill att Sverige ska börja masstesta människor för corona. Kristersson menar att detta skulle bidra till att rädda landets ekonomi. I ett inlägg på Facebook skriver M-ledaren:

”Ett viktigt steg för att återstarta samhället och ekonomin är att veta vem som är sjuk, och vem som inte är det. Idag går inte det, eftersom människor inte kan testas i någon större omfattning. Många stannar därför i onödan hemma från jobb där de verkligen skulle behöva vara på plats, eftersom man inte kan veta om ett lindrigt förkylningssymtom egentligen är corona.”

https://www.facebook.com/UlfKristerssonM/posts/2649843038584703?__tn__=K-R

Ulf Kristersson vill ha ”storskalig provtagning”

Han skriver vidare att det är ”viktigt att få i gång en storskalig provtagning av människor i Sverige”.

Moderaterna vill att regeringen fattar beslut om ”en svensk nationell plan för betydligt större kapacitet för provtagning”. 

Enligt uppgifter till Ekot planerar nu regeringen att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ”skyndsamt” ta fram en nationell strategi så att fler kan provtas för covid-19.

Sveriges radio har sökt socialminister Lena Hallengren, S, som inte vill kommentera uppgifterna. Hon säger dock att regeringen verkar för att fler ska kunna testas.

– Vi kommer inom kort återkomma med en strategi på hur vi ska öka kapaciteten, men också hur man ska testa på bästa sätt för att få bästa möjliga effekt, säger Hallengren till Ekot.

Folkhälsomyndigheten om masstester

Folkhälsomyndigheten har tidigare uttalat sig om eventuella masstestningar.

Tidigare i veckan sa Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, så här:

– Det är inte helt lätt att skala upp en testning. Det finns många saker som ska fungera, allt från testtillgång till personal. Det ska göras på ett säkert sätt, det ska anmälas korrekt enligt smittskyddslagen. Det finns många faktorer.

– Det skalas upp hela tiden, och det kommer andra initiativ hur man kan göra, så det är inte en fråga som ligger still. Men det tar sin tid.

Även statsepidemiolog Anders Tegnell har svarat på frågan om vad som står i vägen för att genomföra fler coronatester, bland annat i SVT:s Morgonstudion i onsdags.

– Det är en komplicerad kedja. Man har en tendens att tro att om vi öppnar ett labb, köper en maskin till, så har vi löst det. Så enkelt är det inte. Det är en kedja från att man petar någon i näsan till att det når labbet, sa han då.

https://datawrapper.dwcdn.net/czGAI/2/

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Har beviljats nödtillstånd i USA • Beskrivs som en ”game changer”.