Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krisexperten: Vi får inte drabbas av panik

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Numera arbetar Lottie Knutson bland annat med kriskommunikation och hon har skrivit boken ”Nödrop: När krisen kommer”.
Foto: LOTTIE KNUTSON
Få inte panik.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är fel tid att sitta på läktaren och tycka saker, menar Lottie Knutson.

Myndigheterna har ett bredare samhällsansvar än några enstaka experter och under tiden behöver vi lita på de beslut som fattas.

– Det är klart att man kan isolera varenda individ i låsta rum, det är naturligtvis mest effektivt mot smitta. Men samhället måste fortsätta fungera. Vi får inte drabbas av panik och skjuta sönder alla samhällsfunktioner, säger kommunikationsexperten och styrelseproffset. 

I det här läget ska vi följa uppmaningarna från myndigheterna och inte tjafsa med egna teorier, betonar Lottie Knutson.

– Jag hoppas på mer uppslutning och blir lite trött på misstron många ger uttryck för. Det är bara att gilla läget och ställa om och ta en dag i taget. Nu behöver vi sitta stilla i båten. Experter som tillfrågas uttalar sig ofta från sitt sakområde, men samhället måste också göra sammanvägda bedömningar och fortsätta fungera, säger hon.

Lottie Knutson fortsätter:

– Det är möjligt att det skulle gå att hindra smittspridningen rejält genom att stänga ner precis alla samhällsfunktioner och isolera varenda individ i låsta rum, men vi kan inte skjuta sönder allting för att några enstaka experter föreslår det.

Arlanda på måndagen 16 mars. Många resenärer bar munskydd.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
En del använde skyddsglasögon.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Väldigt många flyg är inställda.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Resenärer i skyddsutrusning på Arlanda.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Numera arbetar Lottie Knutson bland annat med kriskommunikation och hon har skrivit boken ”Nödrop: När krisen kommer”. För egen del är Lottie Knutson inte rädd för coronaviruset, även om hon fått ställa in en hel del jobbuppdrag och studieresor, bland annat till Rwanda. 

– Däremot tror jag att det är bra att undvika kollektivtrafik, om man kan. Det är tufft för dem som lever i skuggsamhället och kanske har landets centralstationer som sovplatser. Där kan det nog finnas stor smittorisk.

Hur lång tid coronakaoset kommer att pågå är det omöjligt att säga, menar Lottie Knutson.

– Jag noterade när jag promenerade i Stockholm i går att många har förändrat sina beteenden. Flera satt med filtar och tjocka kläder på uteserveringarna för att kunna fortsätta träffa folk, men minska smittorisken.

För egen del är Lottie Knutson inte rädd för coronaviruset, även om hon fått ställa in en hel del jobbuppdrag och studieresor, bland annat till Rwanda.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Uppgång för svensk camping

Vad kommer att hända med resebranschen framöver?

– Vi såg stora förändringar i hela besöksnäringen redan innan coronaviruset bröt ut och nu blir konsekvenserna än mer omfattande. Det kommer att bli konkurser och alla företag har inte så stora muskler och bra regeringskontakter som SAS. En liten restaurangägare i Alingsås har inte de bankkontakterna och har inte krigskassa nog att kunna betala ens 25 procent av lönerna under permitteringarna, säger Lottie Knutson.

Besöksnäringen växte och frodades i många år innan flygskatt och skamning gjorde att svenskarnas utlandsresande avtog, men internationellt sett har man fortsatt att flyga ända fram till coronautbrottet, berättar kommunikationsexperten. 

Så hur kommer coronaepidemin att påverka vårt framtida resande?

– Vi ser en uppgång för svensk camping. Vandring är redan hett. Bor man i Sörmland kommer man kanske att gå Sörmlandsleden. Och fler kommer att hyra eller köpa torp. Det kan också bli tal om elbilssemester eller att kanske hyra en laddhybrid. Tycker man att det är läskigt att bo på hotell i virustider kan det bli mer camping- och husbilsboende.

Men människor kommer inte helt sluta vilja ha rekreation, betonar Lottie Knutson. 

Kommer vi någonsin att flyga lika mycket som före coronautbrottet?

– Det är oklart. Kanske kommer flygandet att minska, men globalt beror det nog inte så mycket på ett senkommet miljötänk som på offer och konkurser bland flygbolag. Det har varit onaturligt låga priser, jättebilligt att flyga. I takt med att flygbolagen går i konkurs kommer biljettpriserna att stiga och då kommer vi inte ha råd att flyga lika mycket som förr. 

– Transport med bussar och tåg kan ju också leda till smittspridning, så det gäller inte bara flygresor.

Experten: ”Kontakta researrangören”

Att spekulera i hur länge resestoppet hänger i är också svårt, tycker Lottie Knutson. 

– En del tror att det kommer att hävas framåt sommaren, men det kan även komma en ny virusvåg framåt hösten och vintern. Jag hoppas att små aktörer i turism- och resenäringen klarar att ligga lite i ide till dess. För små familjehotell är det supertufft när det tar tvärstopp på det här sättet. 

Den som redan har bokat och betalat en resa ska kontakta researrangören, rekommenderar Lottie Knutson. 

– Paketreselagen som säger att man ska få tillbaka pengarna om resan inte kan genomföras när UD avråder från alla utlandsresor gäller. Men det förekommer utspel från små resebyråer om motsatsen, och då blir konsumenterna förvirrade.

– Försök att ha en dialog med arrangören och ta strid så mycket du kan. Kanske kan du få flytta fram teaterbesöket i London? Det är inte läge att åka utomlands nu och riskera att sprida smitta, alternativt bli sittande i nedstängda länder och inte kunna ta sig hem.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.  

Mannen skapade panik på planet och polis ryckte in – hör vittnet berätta.