Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

68 personer har vårdats på intensiven i Sverige

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Stockholmsmässan i Älvsjö.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
På förmiddagen den 22 mars togs beslut att Region Stockholm i samarbete med Försvarsmakten bygger upp ett komplett sjukhus inklusive intensivvårdsplatser vid Stockholmsmässan i Älvsjö. Något som Expressen avslöjade för några dagar sedan.
Foto: ANN JONASSSON
Björn Eriksson -hälso och sjukvårdsdirektör i Stockholm.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mall of Scandinavia i tisdags.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
På Hötorget råder oftast febril aktivitet – inte nu. Bilden är från i tisdags.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Norrbro i centrala Stockholm. Bilden från i tisdags.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
1 / 7

23 personer vårdas på intensivvården och sju har dött i Stockholm – och läget kommer att bli värre.

Sjukvården ställer in möten och konferenser, vädjar till allmänheten och drar samtidigt ner på annan vård som kan vänta, uppger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Nu bekräftar Region Stockholm Expressens uppgifter om att Älvsjömässan i Stockholm kommer att användas för intensivvårdsplatser under coronakrisen. 

I helgen har ytterligare två personer avlidit i Östergötland, bekräftar regionen. 

Enligt Svenskt intensivvårdsregister vårdas nu 68 patienter i Sverige på intensiven. I Stockholm är det 23 stycken.

I Östergötland har ytterligare två personer – två kvinnor i 80- respektive 90-årsåldern – avlidit i coronaviruset, bekräftar region Östergötland. Kvinnan i 80-årsåldern avled på Universitetssjukhuset i Linköping och kvinnan i 90-årsåldern på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Båda kvinnorna hade bakomliggande sjukdomar. 

Region Stockholm arbetar på högtryck för att få fram fler intensivvårdsplatser. De 90+91 som i dag finns ska vara 50 procent fler i början av nästa vecka.

Därefter ska kapaciteten ökas i takt med att behovet ökar, berättar Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholm. Och när sjukhusen är fulla blickar man utanför murarna.

– Om vi gjort allt vi kan för att bedriva intensivvård på våra sjukhus och det ändå inte skulle räcka, har vi gett i uppdrag till några av våra experter på intensivvård att titta på om man skulle kunna öppna upp en enhet utanför sjukhuset, och ta fram vilka kriterier som behövs för att driva en sådan verksamhet, säger han. 

Fältsjukhus

I fredags avslöjade Expressen att Älvsjömässan i Stockholm kommer att användas för intensivvårdsplatser under coronakrisen. 

Nu bekräftar Region Stockholm att man tillsammans med Försvarsmakten bygger upp ett nytt fältsjukhus.

Samtidigt blir det inget fältsjukhus vid Ärna flygplats, Uppsala. De lastbilar med medicinskt material som var på väg dit omdirigeras till Älvsjömässan. Därför blir det inget fältsjukhus i Ärna.

– Det är Socialstyrelsen som har ansvaret för att prioritera var vårdbehovet är som störst. Och då har de begärt av oss att vi ska ha vårt fältsjukhus i Älvsjö i stället för Ärna, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Försvarsmakten räknade med att det skulle ta mer än en vecka att bygga upp fältsjukhuset i Ärna. Men eftersom det redan finns färdiga lokaler i Älvsjö är prognosen att det går snabbare. 

Drar ner på vård

Region Stockholm har redan nu dragit ner på den vård som kan vänta utan någon medicinsk risk. 

– Det som händer just nu är att vi dragit ner på vård som kan vänta utan någon medicinsk risk, till exempel operationer av knä. Den personalen som jobbar med operation hjälper nu till med intensivvården. De har en närliggande utbildning och  kompetens. Då krävs det en kortare utbildning för att man ska kunna arbeta med intensivvård .

Samtidigt pågår en kraftsamling för att få in mer personal. Snabbutbilda personer med sjukvårdutbildning för att kunna arbeta med intensivvård, till exempel.

– Vi har slutat med möten, konferenser och utbildningar. Vi har tagit kontakt med dem som nyligen gått i pension och bett de som har deltid att gå upp i tid, säger Björn Eriksson.


Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.  

Smittskyddsprofessorn Jan Albert svarar på de vanligaste frågorna om corona.