Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boris Johnson till sjukhus för provtagning

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj “coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
En patient förs till sjukhus i ambulanshelikopter i södra Frankrike.Foto: JULIEN FECHTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Frankrikes president Emmanuel Macron i munskydd.Foto: LOIC VENANCE / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som är smittad av coronaviruset, har förts till sjukhus för provtagning som en försiktighetsåtgärd, enligt BBC. Johnson fortsätter uppvisa ”tydliga symptom” enligt en talesperson.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez varnar för att Europas framtid står på spel i kriget mot coronaviruset.

”Våra invånare dör och sjukhusen är överfulla. Antingen agerar vi i solidaritet – eller så faller unionen”, skriver premiärministern i The Guardian.

Samtidigt stoppas nu all kommersiell flygtrafik mellan Sverige och Storbritannien, skriver SVT.

I Frankrike svänger myndigheterna i direktiven om munskydd och råder alla att använda det.

Utan solidaritet riskerar EU att falla, skriver Spaniens premiärminister Pedro Sánchez i en debattartikel i The Guardian:

”Vi är i krig mot en osynlig fiende som sätter framtiden för det europeiska projektet på spel. De exceptionella omständigheterna kräver orubbliga positioner: antingen antar vi utmaningen eller så misslyckas vi som union.”

Premiärministern kräver att EU vidtar mer kraftfulla åtgärder, än de som kommissionen och den europeiska centralbanken hittills presenterat. 

”Europa måste bygga en krigsekonomi och framhäva europeisk motståndskraft, återbyggnad och återhämtning”, fortsätter debattinlägget.

Spaniens coronakarantän förlängdes på söndagen till 25 april, rapporterar BBC. Över 120 000 personer har bekräftats smittade.

Flygtrafik stoppas

Samtidigt meddelar nu den brittiska ambassaden att alla kommersiella flyg mellan Sverige och Storbritannien kommer att stoppas från och med den 9 april, rapporterar SVT Nyheter. 

Ambassaden uppmanar också via sin hemsida alla sina medborgare på plats i Sverige att bara gå ut om det är nödvändigt och då hålla sig två meter bort från andra människor. 

Franska myndigheter: ”Alla bör använda munskydd”

I Frankrike ändrar myndigheterna direktiven om munskydd och rekommenderar nu att allmänheten använder det under coronautbrottet. Trots att munskydd är en bristvara.

– Om det finns munskydd att tillgå så rekommenderar vi att de används och särskilt så kallade alternativa munskydd, säger den franska Folkhälsomyndighetens chef Jérôme Salomon.

Tidigare har myndigheter sagt att munskydd skulle ha liten betydelse förutom för sjukvårdspersonal.

SAN PAOLO. Människor köar för att köpa gas.Foto: FOTOARENA / FOTOARENA/SIPA USA SIPA USA
SAN PAOLO. Hemgjorda munskydd torkar i solen.Foto: CRIS FAGA / CRIS FAGA/SIPA USA SIPA USA
RIO DE JANEIRO. Soldater desinfekterar på centralstationen.Foto: LEO CORREA / AP TT NYHETSBYRÅN
RIO DE JANEIRO. Långa köer, utan någon hänsyn till social distans.Foto: CARLOS ELIAS JUNIOR / STELLA PICTURES/AVALON.RED B6117

 

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Vårdpersonalens egna filmer på avdelningen: ”Försöker vara så få som möjligt”