Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kraftig ökning av smitta i Stockholm

Smittan ökar i Europa – hit bör du undvika att resa.
Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Smittan ökade i Stockholm med 44 procent.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Smittan ökar i Stockholm – även om det är från låga nivåer.

Jämfört med förra veckan är ökningen 44 procent.

Men totalt sett är läget hyfsat i Sverige – det ser mörkare ut på andra håll i världen.

Under perioden 13 till 19 juli bekräftades 784 nya fall av covid-19 i region Stockholm.
Det betyder att smittan har ökat med 44 procent jämfört med förra veckan. 

Det är främst personer i åldersgruppen 18-29-åringar som smittats. 

– Ökningen är mycket oroväckande, även om det fortfarande är från låga nivåer. Gruppen 18-29-åringar är de med högst förekomst, och bland dem har många smittats utomlands, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm i ny lägesrapport. 

Hon uppmanar alla unga att vaccinera sig – och med båda doserna.

– Mitt råd till alla över 18 år är därför: vaccinera dig med två doser när du erbjuds detta för att skydda dig själv och andra. 

Liknande läge i Sverige som förra året

Att vara ung skyddar inte mot covid-19 menar smittskyddsläkaren.

– Även om man är ung och bedömer att man inte kan bli svårt sjuk i covid-19, så bör man vaccinera sig. Inte minst av hänsyn till andra som kan riskera att bli svårt sjuka, säger hon i lägesrapporten.

Men läget i Sverige är ändå hyfsat. TT berättar att Sommarsverige har – liksom förra året – fått en stunds vila från pandemin. Men på flera håll i världen ökar smittotalen igen. 

Vad säger det om Sveriges framtid i höst, när sommaren är över?

Den senaste tiden har antalet nya fall av covid-19 i Sverige legat på en hyfsat stabil och jämförelsevis låg nivå. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste sammanställning upptäcktes lite drygt 30 nya fall per 100 000 invånare under en tvåveckorsperiod. Gränsen för det som myndigheten kallar smittonivå 1 – den lägsta klassificeringen av smittspridning – är 50 nya fall.

Inom slutenvården är antalet covidpatienter också förhållandevis lågt, men något över gränsen för nivå 1. Totalt är knappt 150 personer med covid-19 inskrivna i slutenvård, varav 25 på landets intensivvårdsavdelningar (iva). Gränsen för nivå 1 är högst 100 patienter, varav 25 på iva.

Liten ökning av patienter på Iva

Den senaste veckan har dock antalet covidpatienter på iva ökat med tre personer – efter en längre tids nedgång.

TT: Är det tecken på ett trendbrott?

– Nej, det kan man inte säga, det är alldeles för få patienter för att dra någon sådan slutsats. Några få personer upp eller ner i det här spannet går inte att dra några växlar på, säger Johnny Hillgren, överläkare i region Gävleborg och ansvarig för Sveriges intensivvårdsregister till TT.

TT: Se ni någon förändring vad gäller de patientgrupper som vårdas på iva nu?

– Nej, inte den senaste tiden. Under hela våren har vi sett att det har blivit yngre patienter, vilket vi har tolkat som att vaccinationerna av de äldre har gett god effekt. Men nu när det bara är knappt 30 patienter på iva så är det svårt att egentligen säga något alls, säger Johnny Hillgren.

Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, håller med:

– Det är bara att avvakta och se hur det utvecklas, säger han till TT.

Smittan ökar i Storbritannien

Trots att smittspridningen just nu ökar markant på många andra håll i världen, ser han ingen större anledning till oro för Sveriges del.

– Ett av de mest intressanta länderna att följa just nu är Storbritannien, som har riktigt hög smittspridning. Men där ser man också att det är relativt få smittade som verkar bli svårt sjuka och dö. Samma sak i Israel, som också har en hög vaccinationsgrad, säger Matti Sällberg.

– Det tolkar jag som att vaccinen har en väldigt god effekt att hålla smittan borta från sjukvården, tillägger han.

TT: Går det att säga något om hur smittoläget kan utvecklas i Sverige när sommaren är över?

– Nu har vi vädret med oss, och vi håller på att vaccinera som tusan, vilket är bra. Alla som kan ska vaccinera sig nu, för då är vi bra rustade när hösten kommer. När det börjar bli kallt och alla packar ihop sig igen kan det bli nya smittotoppar, men om tillräckligt många hunnit vaccinera sig så borde det inte behöva belasta sjukvården så hårt, säger Matti Sällberg.

En tredje dos redan i höst

TT: I Israel har man nu tagit beslut om att ge en tredje dos vaccin till extra sköra riskgrupper. Vad tänker du om det?

– Det är jättebra och viktigt, och det är precis vad Folkhälsomyndigheten flaggar för här i Sverige också, att extra sårbara grupper ska få en tredje dos under hösten, säger Matti Sällberg.

Han tror att de kan bli aktuellt med en tredje dos även för den övriga befolkningen i Sverige redan under våren.

– Då får vi ett kraftigare immunförsvar och det blir lättare att trycka ned smittan. På så vis kan man nog minska risken att vaccinerade kan bära på virus i några dagar och sprida smitta. Min gissning är att vi nog får vaccineras en gång var tolfte till artonde månad de närmaste tre åren, säger Matti Sällberg.

TT: Världshälsoorganisationens generalsekreterare har sagt att den rika världen bör avvakta med en tredje dos till de som inte är riskgrupper och i stället lägga mer krut på att få ut vaccin till världens fattigare länder. Hur ser du på det?

– Vi måste göra båda sakerna samtidigt. Vi måste vaccinera här, men också se till att det vaccineras i utvecklingsländer.

TT: Det är ju lätt att säga, men vaccin är fortfarande en begränsad resurs som måste fördelas.

– Jo, men det byggs nya fabriker för fullt nu, så jag tror att man kommer att få upp kapaciteten rejält under det kommande halvåret. Där är jag optimistisk, säger Matti Sällberg.

Lägre intresse för vaccin bland unga

Över 73 procent av befolkningen har fått minst en dos men intresset för att vaccinera sig är lägre bland unga

Tre scenarion för coronaviruset i höst

Då går det att vaccinera bort covid-19.