Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kombination av medicin lindrar coronasymtom

Beställningarna strömmar in i tusental
En ny studie visar att kombinationen av tre olika läkemedel lindrar och förkortar sjukdomsperioden för covid-19.
Foto: Sanda Stanca / Colourbox
I Kina får nu biografer öppna igen.
Foto: SHUTTERSTOCK
Andy Serkis, som spelade Gollum, högläste ”The hobbit” för att samla in pengar.
Foto: FILMBOLAG SF

I Kina öppnar nu biograferna upp igen efter att ha varit stängda sedan den fjärde januari och en ny studie visar att en kombination av tre läkemedel lindrar coronasymtom.

Här är tre positiva nyheter i dag.

Gollum läste ”The hobbit”

Skådespelaren Andy Serkis, som spelade karaktären Gollum i ”Sagan om ringen”-triologin och ”The hobbit”-triologin, genomförde en tolv timmar lång livesändning där han läste hela Hobbit-boken från pärm till pärm.

Tanken bakom högläsningen av boken som gavs ut för första gången 1937 var att samla in pengar till arbetet med att bekämpa coronaviruset i Storbritannien, skriver Good News Network.

”I svåra tider vill jag ta med er på ett av de mest fantastiska äventyren som någonsin skrivits”, skriver Andy Serkis på GoFundMe-sidan.

Kombination av läkemedel förkortar covid-19

En ny studie som publicerats i tidskriften The Lancet visar att en kombination av tre läkemedel (interferon beta-1b, lopinavir/ritonavir och ribavirin) har lindrat och förkortat sjukdomsperioden hos covid-19 patienter som har lätta symtom.

– Vårt test visar att tidig behandling av fall av mild till måttlig covid-19 med en kombination av tre antivirala läkemedel snabbt kan trycka tillbaka virusmängden i en patients kropp, säger Kwok-Yung Yuen vid Hongkongs universitet, som lett studien.

Nu vill forskarna testa om läkemedlen även fungerar på allvarligt sjuka patienter.

Kinesiska biografer öppnar igen

Sedan den 4 januari har biografer i Kina varit stängda på grund av coronaviruset. Men nu meddelar kinesiska myndigheter att biograferna i landet får öppna igen – om de följer nya riktlinjer för att förhindra smittspridning, skriver TT.

Beskedet om att biograferna ska öppna igen har fått blandade reaktioner i kinesiska sociala medier. En del är glada över beskedet, men en del menar att det fortfarande känns osäkert att gå till en biograf.

I slutet av mars gjordes ett försök att öppna biograferna då coronavirusets utbrott började gå ner i landet. Dock fick samtliga stänga igen.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Ikea levererar förkläden och munskydd – ska hjälpa i vårdkrisen