Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klart med 200 respiratorer – levereras snart

Se när Stockholmsmässan görs redo för att ta emot coronasjuka patienter.
Respirator.
Foto: MORITZ THIBAUD/ABACA / STELLA PICTURES/MORITZ THIBAUD/ABACA
Andningsmasker.
Foto: ADAM IHSE / TT / Adam Ihse

Genom Socialstyrelsen har regeringen tecknat ett avtal om att köpa 200 respiratorer från det svenska medicintekniska företaget Getinge. 

Respiratorerna kommer att börja levereras under april.

Avtalet gäller även 200 000 andningsmasker, berättar Johanna Sandwall på Socialstyrelsen vid dagens presskonferens.

Huruvida avtalet innebär att Sveriges behov är tillgodosett kan socialminister Lena Hallengren (S) inte svarar på, men hon ser avtalet som ett viktigt tillskott till den svenska beredskapen inför den anstormning av svårt sjuka coronapatienter som väntas inom den närmaste framtiden.

– Det här är väldigt glädjande, eftersom vi är mitt i och i början av en mycket kraftig ökning, inte bara i Stockholm utan också i andra delar av landet. Det handlar givetvis om andra delar också, som skyddsutrustning, men detta är en del, säger hon till TT.

Samtal med företag

Bakgrunden, berättar näringsminister Ibrahim Baylan (S), är de samtal som regeringen fört med företrädare för diverse företag, inte minst medicintekniska företag.

– Vi bjöd in medtech-industrin och andra delar av näringslivet och har fört samtal om hur vi på bästa sätt ska försäkra oss om att få tillgång till olika saker. På så sätt har det bland annat levererats andningsmasker och 1,5 ton desinfektionsmedel, säger han.

TT: Men hur vet vi att sjukvården verkligen får dessa respiratorer i tid?

– Utomlands har det funnits exempel på avtal som har tecknats och som sedan inte har kunnat hållas. Så ett avtal är bara ett avtal. Det är sant, men Socialstyrelsen och Getinge har tecknat ett avtal där båda parter gjort allt de kan för att det ska hålla. Andra företag har hört av sig, men som vi har bedömt inte skulle ha klarat logistiken.

Stor eloge

Avtalet slöts den 26 mars och en större del av respiratorerna kommer att levereras under april och maj.

TT: Men det måste ju finnas personal också, som kan sköta respiratorerna och de patienter som behöver dem, eller?

– Självfallet är vårdpersonal helt avgörande, men de måste också ha respiratorer. Det sker en omställning nu och all personal ska ha en stor eloge som ser till att det finns vårdplatser där dessa respiratorer kan komma till användning, säger Lena Hallengren.

TT: Kommer dessa respiratorer att räcka?

– Det vet jag inte. Det är en fråga du bör ställa till Socialstyrelsen.

Nya riktlinjer

Samtidigt har Sveriges 21 regioner har enats om nya riktlinjer för skyddsutrustning. I dessa ingår inte munskydd, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Skydd som man behöver som standard är heltäckande visir, förkläde och handskar.

I vissa fall där det förekommer stor spridning av viruset i luften, så kallad aerosolbildning, som kan uppstå vid sugning av luftvägar och bronkoskopi, kan annan utrustning behövas.

Beslutet togs på ett möte med samtliga regioner under fredagsmorgonen och nu hoppas regionerna att Folkhälsomyndigheten uppdaterar sina riktlinjer.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Sven Nyrén, överläkare och docent i thoraxradiologi vid Karolinska universitetssjukhuset: ”Oklart om det blir bestående skador”.