Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinas drag: Injicerar tusentals med vaccin

Då väntas Sverige ha vaccin som räcker till alla.
Kinesiska Sinovac Biotech är en av läkemedelsjättarna som utvecklar ett coronavaccin.Foto: WU HONG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Personal i labbet hos Sinovac Biotech.Foto: WU HONG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tiotusentals personer ska ha injicerats med coronavaccin i Kina. Genrebild.Foto: ALEX PLAVEVSKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kina har injicerat tiotusentals människor med coronavaccin som ännu inte godkänts, skriver New York Times.

Projektet sker utanför vaccinstudierna – och nu varnar experter för riskerna.

– Detta har alla möjliga typer av negativa konsekvenser, säger Jerome Kim, chef för International Vaccine Institute till tidningen.

Kina har inlett en akut covidvaccinering av prioriterade grupper i landet. Först har anställda vid statliga företag injicerats med ännu icke godkänt vaccin. Därefter har vaccin getts till regeringsanställda och anställda på läkemedelsbolag.

Hittills har tiotusentals människor injicerats med en av tre olika vaccinkandidater. Näst på tur står nu lärare, anställda på mataffärer och personer som reser till riskfyllda platser utomlands, skriver New York Times.

Projektet sker utanför de officiella vaccinstudierna. Därmed är det oklart om de injicerade personerna observeras efter att ha fått vaccin, vilket är praxis inom studierna.

Experter varnar för testerna

Globala experter varnar nu för att Kinas drag kan innebära flera risker.

– Jag oroar mig för att det kan vara svårt för anställda vid företag att vägra, säger den australiska barnläkaren och vaccingranskaren Kim Mulholland till NYT.

Jerome Kim, chef för den ideella organisationen International Vaccine Institute (IVI) är också bekymrad och menar att vaccineringen kan leda till en falsk tro på immunitet:

– De kan sprida infektionen för att de är relativt asymtomatiska om vaccinet delvis fungerar.

Under fredagen uppgav en talesperson för Kinas hälsodepartement, Zheng Zhongwei, att den akuta vaccineringen godkänts av Världshälsoorganisationen. WHO har i sin tur hävdat att akutvaccineringar sker på länders eget bevåg, utan godkännande från organisationen.

Catherine Barnard, juridikprofessor vid University of Cambridge är kritisk till Boris Johnson och regeringens hantering av corona
Här är läkemedelsbolagen som leder i racet om vaccin.