Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kinas ambassad kräver ursäkt efter debattartikel

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Gunnar Hökmark skrev på Expressen Debatt att Kinas ledare borde be världen om ursäkt för coronaviruset.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Gui Congyou är Kinas ambassadör i Sverige.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN / Jonas Ekstromer

Kinas ledare borde be världen om ursäkt för corona.

Det skriver Gunnar Hökmark från tankesmedjan Frivärld på Expressen Debatt.

Nu fördömer Kina uttalandet – och kräver en ursäkt.

– Vi kommer inte låta oss påverkas i vad vi publicerar, säger Expressens chefredaktör Klas Granström.

Gunnar Hökmark, ordförande i tankesmedjan Frivärld och tidigare moderat EU-parlamentariker, skrev på tisdagen på Expressen Debatt att Kina borde be världen om ursäkt för coronapandemin.

”De grova kinesiska attackerna mot Sverige för vår hantering av coronaviruset ska ses mot att det kinesiska kommunistpartiet vill fly all typ av ansvar för epidemins utbredning. En usel djurhållning och undermålig livsmedelsstandard, tillsammans med rädsla för diktaturens makt och en tystnadskultur, är det främsta skälet till att världen i dag brottas med en pandemi”, skrev han.

Han fortsatte:

”Den har sin bakgrund i ett totalitärt systems oförmåga att ta hänsyn till människors uppfattningar, deras säkerhet och liv. Det är inte Sverige eller Europa som är problemet. Det är Kina”.

Kina fördömer Gunnar Hökmarks debattartikel

Nu går Kina till motangrepp.

Enligt landets ambassad i Stockholm har Gunnar Hökmark ”attackerat och stigmatiserat” Kina.

”Vi fördömer starkt hans löjliga ord, och uttrycker tydligt motstånd mot Expressens publicering av ett sådant uttalande”, skriver ambassaden på sin hemsida.

Enligt ambassaden har Kina agerat ”snabbt, resolut och effektivt” mot covid-19 – och man menar att Hökmarks krav på att landet ska be om ursäkt är ”fullständigt grundlöst och orättfärdigt”.

Ambassaden skriver vidare att Hökmarks uttalande är omoraliskt och ”ett mer skrämmande virus”. Man kräver också att han ber om ursäkt, både till Kina och till världens coronaoffer.

Gunnar Hökmarks svar efter Kina kritik

Gunnar Hökmark har ingen förståelse för kritiken.

– Nej, inte alls. Det är en diktaturs kritik mot fri debatt, säger han.

Han har tagit del av ambassadens inlägg och kallar tonen ”väldigt aggressiv”.

– Inlägget är tyvärr symtomatiskt för deras syn på den fria debatten och på hur man ser på andra människors meningsyttranden.

– Jag kände igen mig i hur de brukar resonera. En diktatur förtrycker inte bara friheten utan också sanningen, säger Gunnar Hökmark.

Han uppmanar Kina att i stället ”lyssna till den debatt som finns i fria samhällen”.

Klas Granström: ”Kommer inte låta oss påverkas”

Kina har tidigare attackerat Expressens kulturchef och ställföreträdande ansvariga utgivare Karin Olsson. Ambassadören Gui Congyou har bland annat sagt att Expressens reportrar ”måste förändra det felaktiga sättet att rapportera om Kina” för att få visum till landet.

Karin Olsson säger nu om Gunnar Hökmarks debattartikel:

– Den var mycket relevant och självklar för Expressen att publicera. Vi kommer aldrig att be om ursäkt för den, utan tvärtom fortsätta debattera den kinesiska diktaturens ansvar för utbrottet av covid-19 som nu skakar världen.

Expressens chefredaktör Klas Granström säger:

– Vi kommer inte låta oss påverkas i vad vi publicerar, på debattplats eller i vår nyhetsbevakning. Att böja sig för den typ av påtryckningar som den kinesiska regimen ägnar sig åt går emot allt som Expressen står för.

Ambassadör Gui Congyous svar

I en skriftlig kommentar till Expressen säger Kinas ambassadör Gui Congyou:

”Tycker Expressen att man borde publicera en sådan artikel vid en tidpunkt då pandemin sprider sig snabbt och länder runtom i världen jobbar tillsammans för att bekämpa den?”

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Donald Trump om coronaviruset och Kina.