Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kina inkluderar inte fall från Wuhan

Sanerare i Wuhan.Foto: SHEN BOHAN / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Nya fall av covid-19 räknas inte in i Kinas officiella statistik, skriver InBeijing. 

De skriver också att personer som testats positiva men inte uppvisar några symptom inte kommer med i statistiken. 

Sedan i måndags har det kommit flera uppgifter om situationen i storstaden Wuhan, där smittan startade. Uppgifterna gör gällande att sjukhus vägrar testa potentiella patienter för att hålla siffrorna nere och att personer som är positiva men inte har några symptom inte tas med i den officiella statistiken.  

Inga nya fall av coronaviruset har rapporterats i Wuhan på flera dagar, något som tidningen Bloomberg har skrivit om. Tidningen är skeptisk till dem uppgifterna och hänvisar till ett lokalt nyhetsmagasin. 

”Människor i Wuhan testas fortfarande positivt för det nya coronaviruset, trots att Kina har sagt att det inte varit några nya fall de senaste fyra dagarna, ett lokalt nyhetsmagasin väcker frågan om fortsatt spridning där”, skriver Bloomberg. 

Patienter med symptom testas inte

Enligt Hongkong baserade tidningen South China Morning Post är en tredjedel av alla som testats i Kina så kallade tysta bärare, positiva men utan symptom, vilket kan innebära att en tredjedel inte ingår i statistiken. Enligt InBeijing rör det sig alltså om ytterligare 43 000 fall som har smittats av coronaviruset. Tidningen har även tagit del av Hongkongs allmänna radiokanal, RTHK, nyhet om att personer i Wuhan som har symptom inte testats. Enligt radiokanalen har man redan stängt ett tiotal av de där tillfälliga sjukhusen som byggdes hade sjukhuset stått kvar hade antalet fall varit högre, det menar radiokanalen.