Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kartan visar – fallen ökar i flera regioner

Experten: Då kan vi se effekten av vaccinationerna i samhället.
Människor i rörelse i Stockholm. Genrebild.
Foto: Patrik C Österberg/TT / TT NYHETSBYRÅN / Patrik C Österberg / Mediabild
Runtom i landet pågår vaccinationer mot covid-19.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen fortsätter att härja i Sverige.

Förra veckan ökade fallen i 14 av 21 regioner.

Nu syns utvecklingen även i antalet nya IVA-patienter.

I Folkhälsomyndighetens veckorapport för vecka 8 syns dystra siffror. Antalet sjuka i covid-19 fortsätter att stiga – och på kartan över regionerna har flera blivit mörkare.

Fallen ökade i 14 av 21 regioner jämfört med vecka 7, med en statistiskt säkerställd ökning i 12 regioner. Dessa är: Dalarna, Gotland, Gävleborg, Halland, Jämtland Härjedalen, Jönköping, Kalmar, Norrbotten, Stockholm, Sörmland, Västra Götaland och Örebro.

Bara i fyra regioner rapporteras en statistiskt säkerställd minskning: Blekinge, Kronoberg, Skåne och Västerbotten.

Folkhälsomyndighetens karta över spridning i regionerna.

IVA-fallen ökar

Även antalet intensivvårdade ökade under förra veckan. Hittills har 113 nya IVA-patienter rapporterats, att jämföra med 94 vecka 7 och 101 vecka 6.

Antalet bekräftade fall av covid-19 fortsätter att öka från en redan hög nivå. Ökningen i antalet fall under vecka 6 och 7 ses nu som en ökning även bland intensivvårdade fall”, skriver Folkhälsomyndigheten i rapporten.

Ännu en nedslående siffra syns i utvecklingen bland unga. Antalet fall ökade i alla åldersgrupper under 20 år jämfört med veckan innan. Stigningen är statistiskt säkerställd för alla grupper utom den yngsta, 0-4 år.

Se mer

Detta vet vi om mutationerna av coronaviruset.