Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tio personer har dött av coronaviruset i Sverige

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Karolinska universitetssjukhuset och hela Region Stockholm styrs nu enligt ett hierarkiskt militärt system hämtat från Nato.Foto: KRISTOFFER MARCHI / STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING
Sjukhusdirektör Björn Zoëga räknar med att läget kommer förvärras.Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tio personer har dött av coronaviruset i Sverige.

Nu går Försvarsmakten in och bistår med ett fältsjukhus i Uppsala.

Samtidigt menar statsepidemiologen Anders Tegnell att vi kommer att se fler dödsfall till följd av smittan.

– Var fjärde/femte dag får vi dubbelt så många fall. Det kommer drabba sjukvården hårt, säger han vid en presskonferens.

Sverige har fått ytterligare två dödsfall till följd av coronaviruset på onsdagen.

I Sörmland kom regionens tredje dödsfall. Det rör en äldre person som ska ha haft underliggande sjukdomar, enligt regionen.

Senare under eftermiddagen bekräftade Skåne ett dödsfall. Enligt regionen handlar det om en kvinna i 80-årsåldern, som vårdats på Skånes universitetssjukhus. För regionen är det det första dödsfallet.

– Nu går våra tankar till den avlidnas familj och vänner, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i en kommentar.

Sammanlagt har tio personer dött av viruset i Sverige.

Stefan Löfven: ”Besvärlig tid som väntas”

Statsminister Stefan Löfven deltog i en presskonferens om coronaviruset på onsdagen.

– Alla behöver förbereda sig på en besvärlig tid som väntas. Vi behöver ta hand om varandra och visa solidaritet, sa Stefan Löfven. 

Även representanter från Folkhälsomyndigheten, MSB och Socialstyrelsen fanns på plats vid presskonferensen. Statsepidemiologen Anders Tegnell uppgav att det viktigaste för Sverige just nu är att plana ut kurvan.

– Vi har samhällsspridning på flera håll i landet. Var fjärde/femte dag får vi dubbelt så många fall. Det kommer drabba sjukvården hårt, sa Anders Tegnell. 

Han fortsatte:

– Vi kommer att se fler fall under den närmsta tiden. Vi kommer se fler fall som behöver intensivvård och fler dödsfall. Det måste vi vara föreberedda på.

På onsdagen har världen nått 200 000 bekräftade smittofall.

– Det är bara toppen av ett isberg. Det finns säkert väldigt många fler, sa Anders Tegnell. 

Kan finnas ett stort mörkertal

Även Sverige kan ha ett stort mörkertal med smittade, enligt statsepidemiologen. Nu ska Folkhälsomyndigheten utreda hur stort det faktiskt kan vara. 

Tegnell betonade också att det främst är äldre som drabbas av smittan. Han uppgav dock att det inte betyder att 70-plussare helt ska undvika att gå ut.

Rörelse, som en promenad, beskrevs i stället som positivt.

– Det var nog en övertolkning. Det är sociala kontakter som ska begränsas, sa Anders Tegnell.

Regeringen inför samordning

Regionerna kommer nu att samordnas för intensivvården, meddelade man på presskonferensen.

– Vi har en extraordinär situation, det innebär att vi tar tacksamt emot möjligheten att planera och koordinera mer nationellt. Vi gör det i samverkan mellan Socialstyrelsen och landets regioner, säger Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen. 

Samtidigt har Försvarsmakten meddelat att man kommer att sätta upp ett fältsjukhus med extra vårdplatser i Uppsala.

– Jag har beordrat att uppsätta ett fältsjukhus på Ärna flygplats i Uppsala. När det finns på plats kommer vi att kunna stödja den civila sjukvården med ett antal intensivvårdsplatser, säger överbefälhavare Micael Bydén i ett inlägg på Instagram.

Apoteken runtom i Sverige inför nu begränsningar av försäljning av Alvedon och andra febernedsättande läkemedel som innehåller paracetamol, skriver DN. 

Med start i morgon kommer varje enskild person inte kunna köpa fler än tre förpackningar per gång i syfte att hindra hamstring.  

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.  

https://datawrapper.dwcdn.net/N0vci/131/
Kjell Mo, Henrik Tidefjärd och Klara-Maria Mach är några av svenskarna som insjuknat.

LÄS MER: 

Inifrån jakten på det svenska supervaccinet