Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karin Tegmark Wisell: Många är oskyddade

Smittskyddsläkaren Per Follin håller med Folkhälsomyndigheten om munskydd.
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef Folkhälsomyndigheten.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ett provtagningskit för covid-19.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Den svenska coronastrategin fortsätter att väcka internationell uppmärksamhet.

I en artikel från den amerikanska mediejätten Bloomberg konstateras det att Sverige är långt från ”flockimmunitet”.

– Stora delar av befolkningen är oskyddade, säger Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell, till Bloomberg.

Sveriges respons på den rådande coronapandemin har dragit till sig nyfikenhet, med artiklar i internationella medier och kommentarer från bland andra USA:s president Donald Trump.

I en intervju med den amerikanska Bloomberg säger Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell att den svenska befolkningen fortfarande inte är immun mot viruset.

– Vi vet att stora delar av befolkningen är oskyddade eftersom de inte har smittats, säger hon till Bloomberg.

Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Karin Tegmark Wisell i intervju med Bloomberg

I artikeln konstateras det att Sverige har haft fler smittade och döda under pandemin jämfört med grannländerna, men att den officiella strategin aldrig har varit att uppnå så kallad flockimmunitet.

– Vårt huvudsyfte nu är att få smittspridningen att gå så långsamt som möjligt, sa till exempel statsepidemiolog Anders Tegnell redan i mars.

Men nu har frågan kommit upp om hur länge immuniteten för covid-19 varar och studier visar att antikroppar kan försvinna på bara månader.

– Det är så klart olyckligt. Det visar på att skyddet från antikroppar inte varar särskilt länge, men det finns andra delar av immunförsvaret som ger skydd, till exempel t-celler och cellimmunitet, säger Karin Tegmark Wisell  till Bloomberg.


Forskaren: Inget vaccin godkänt efter sommaren

Flera bolag är i full gång med forskning och försök när det kommer till ett covid-19 vaccin. Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet tror inte et nytt vaccin kan godkännas redan efter sommaren.
Enligt en studie från Florida Atlantic University är det välsittande masker gjorda av två lager tight sytt bomullsmaterial det bästa när det kommer till att blockera droppar från hosta.
Följande restriktioner gäller fortfarande – men beskedet är efterlängtat