Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin hoppar in för att hjälpa krisande vården

”Historiskt högt vårdbehöv” i Stockholm, säger Björn Eriksson.
Karin Braatz.
Foto: Privat / privat
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT / TT NYHETSBYRÅN

Vårdbehovet är historiskt högt i Stockholm och sjukhusen har brist på specialistsjuksköterskor. 

Nu lånar flera företag ut personal med vårdbakgrund till sjukhusen. 

– Vården skriker efter folk, så då kände jag att det är väl att det är läge nu när jag fick möjlighet, säger Karin Braatz som till vardags är skadereglerare på Folksam. 

Höstens andra coronavård har slagit mycket hårt mot sjukvården. Nästintill alla regioner säger att de har för lite personal för att klara vårdbehovet, rapporterar Ekot

I Stockholm har all vård som inte är akut ställts in, och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson säger att det stora problemet är personalbrist. 

Här kommer Karin Braatz in i bilden. Till vardags är hon skadereglerare på Folksam, men nu kommer hon att dra på sjukhuskläderna och ge sig in i närkamp med viruset. 

– Det känns bra att kunna göra någonting - det sitter ju i ryggraden någonstans. 

I grunden är Karin Braatz anestesisjuksköterska, men har jobbat på Folksam de senaste åtta åren. Nu lånas hon ut till vården i tre veckor. Satsningen är en del av Beredskapslyftet, som under våren snabbutbildade kabinpersonal som blivit av med sin jobb. Den nya satsningen ska slussa personal med vårdutbildning till behövande sjukhus.

På mindre än en vecka har flera svenska storbolag, däribland Folksam, SAS och Telia erbjudit sina anställda tjänstledigt för att arbeta inom vården. Personalen får tjänstledigt med bibehållen lön - förutsatt att de är utbildade anestesi- och intensivvårdssjuksköterskor. 

Tacksamma för stödet

Hittills har drygt 20 personer nappat på erbjudandet och ansökt om att börja på Karolinska universitetssjukhuset. Fler sjukhus är med och diskuterar upplägget. 

- Karolinskas intensivvård gjorde en historiskt stor insats under våren när vi vårdade ett stort antal IVA-patienter drabbade med covid-19. Nu behöver vi återigen kraftsamla och då är jag och mina medarbetare enormt glada och tacksamma för det stöd vi får med hjälp av Beredskapslyftet, säger Björn Persson, verksamhetschef för intensivvården på Karolinskas universitetssjukhus i ett pressmeddelande. 

Medicinen som kan hjälpa mot covid-19