Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaoset i Norge när landet öppnade upp

Kaoset i Norge när landet öppnade upp.
Bilder från Oslo.
Foto: Naina Helén Jåma / TT NYHETSBYRÅN
Bilder från Oslo.
Foto: Annika Byrde / TT NYHETSBYR¿N
Bilder från Oslo.
Foto: Annika Byrde / TT NYHETSBYRÅN

Våldsamt, långa köer och fylla. Öppnandet av Norge kan inte beskrivas annat än kaotiskt. 

Samtidigt kritiseras statsminister Erna Solberg för den snabba öppningen.

– Folk måste få leva som de vill, svarar hon, enligt VG.

I fredags kom beskedet: Norge släpper på sina coronarestriktioner. Redan dagen efter verkställdes beslutet och natten till söndag firade norrmännen. 

– Det var ett riktigt kaos, folk är helt galna. Det var helt förfärligt, säger vakten Tony Hansen till Dagbladet

Våld och kaos

Köerna till de populära uteställena – främst i Oslo och Trondheim – är långa.  En krögare berättar om att det står omkring 7000 utanför hans uteställe – lika många som befinner sig på insidan. 

Polisen har fått in rapporter om både masslagsmål och knivskärningar. I Trondheim uppges flera personer ha svimmat utanför uteställena när personer trycker på för att få komma in.

Scenerna är kaotiska. 

– Jag vill inte gå så långt som att säga till folk att avsluta sina fester, men folk borde värdera vad de gör med sin tid. Om uteställena säger att de inte kan ta in fler och det är många framför i kön, då får de helt enkelt göra en bedömning, säger Tor Gulbrandsen, insatsledare vid polisen i Oslo till VG. 

Kritik mot statsministern

En krögare som VG pratat med är starkt kritiskt till det snabba öppnandet av Norge. Landets uteställen skulle behöva ytterligare någon dag att förbereda sig genom att bland annat hyra in mer personal, menar han.

– Det är precis så som jag trodde att det skulle bli. Det är livsfarligt i stan eftersom de inte har gett oss tid. Det är helt enkelt livsfarligt det som Erna (Solberg, statsminister) gjort, säger Johan Høeg Hannes, som driver Storgata 26 i Oslo, till VG.

Men statsministern slår ifrån sig kritiken – och säger att regeringen kontrollerat med kommunerna före öppning. Enligt Solberg har de flesta önskat ett öppnande.

– Nu när det enligt smittskyddsläkare är okej att öppna upp samhället igen är det dumt att vänta. Vi ska inte ha stränga restriktioner om de inte är särskilt motiverade. Folk måste få leva som de vill. 

Stordalen: ”Är ni redo att festa?”

Stordalens galna firande mitt i Oslo.

Detta gäller efter 29 september – ovaccinerade ska hålla avstånd

Under det senaste dygnet har Folkhälsomyndigheten registrerat fyra nya dödsfall med covid-19