Kaos bröt ut på förvaret efter första coronafallet

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Förvaret i Märsta fortsätter verksamheten som vanligt. Den smittade personen sitter numera isolerad.
Foto: Google
På onsdagen ryckte polisen ut till förvaret i Märsta.
Foto: Privat
Dörren separerar de intagna på förvaret i Märsta från de tre personer som nu sitter isolerade.
Foto: Privat
På förvaret sitter lappar om smittorisk uppe.

En person på Migrationsverkets förvar i Märsta har isolerats efter konstaterad coronavirus.

På onsdagen ryckte flera polispatruller ut till platsen efter att stämningen blivit hotfull till följd av sjukdomsbeskedet.

– Det var kaos. Personalen sprang in och ut mellan olika rum och hade masker och handskar på sig, säger en intagen.

På onsdagen meddelade Migrationsverket att en intagen på förvaret i Märsta hade testat positivt för det nya coronaviruset.

Den bekräftat smittade och ytterligare två personer som visat symtom har isolerats, men befinner sig fortfarande på plats.

I ett pressmeddelande står att ansvarig smittskyddsläkare gjort bedömningen att verksamheten kan fortsätta som vanligt.

Efter beskedet att en intagen konstaterats smittad av Covid-19 uppstod en hotfull situation på förvaret. Flera polispatruller ryckte ut till platsen och två anmälningar om våld mot tjänsteman har upprättats efter att intagna uppges ha attackerat personal.

Uppgifter: Äldre man smittad

Enligt uppgifter till Expressen är det en äldre man från Turkiet som har bekräftats vara smittad av coronavirus. Han ska ha varit på förvaret i två veckors tid, med symtom. Mannen isolerades och testades på tisdagen och på onsdagen visade provet positivt för coronaviruset.

– Folk är väldigt oroliga. Personalen är också orolig. Polisen var här förut och det var kaos. Personer sprang in och ut mellan olika rum och hade masker och handskar på sig, säger en intagen på förvaret i Märsta.

Mannen, som vill förbli anonym, säger att det finns ett utbrett missnöje bland de intagna på förvaret. Dels för att man befarar att smittan spridit sig under den tid som den konstaterat smittade mannen fortfarande vistades tillsammans med övriga intagna på samma avdelning.

Personalen orolig

– De borde testa oss. Jag tror att vi är smittade allihopa. Personalen har sagt till mig att det inte är någon fara om jag blir smittad eftersom jag är ung. Det är hemskt, för det känns som att de inte bryr sig.

En medarbetare vid ett av Migrationsverkets förvar, dock ej i Märsta, som Expressen har varit i kontakt med är orolig över hur rustad verksamheten är för att hantera fall av smittsamma sjukdomar. Riktlinjer har gått ut på intranätet för hur misstänkta coronafall ska isoleras.

– De blir isolerade i ett så kallat avskiljningsrum. Det är ett vanligt rum och de ska kunna gå på toaletten om de vill det. Om de är hungriga kommer vi med mat till dem, säger medarbetaren och fortsätter:

– Vi har varken skyddskläder, handskar, masker – ingenting.

”Vi lyssnar på expertisen”

Migrationsverkets presschef Per Ek menar att det är svårt att bemöta hur intagna och personal upplever situationen. Han säger:

– Vi följer utvecklingen och lyssnar på instruktioner från smittskyddsläkare och andra myndigheter, för att verksamheten på förvaret ska kunna fortsätta bedrivas. Om det finns misstänkt smitta så kommer den personen att hållas isolerad, säger Per Ek, presschef på Migrationsverket.

Finns skyddsutrustning på förvaren?

– Frågan om exakt vilken skyddsutrustning som finns är svår att svara på för mig, så här. Det viktiga i sammanhanget är vilka instruktioner som finns, hur vi behöver arbeta gällande den här frågan eller andra som har att göra med hälsa och säkerhet.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.  

LÄS MER: Frågor och svar om corona 

Det här gäller när du reser med under coronapandemin.