Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kan inte boka vaccin – trots lediga tider

Region Stockholm om kritiken kring att FHM:s vaccinmål inte uppnås.
Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mirna Bentancour, 63, har försökt boka tid för vaccin i drygt tre veckor.
Region Stockholm bekräftar att vaccineringen av riskgrupper halkar efter trots lediga vaccintider.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN

Vårdgivarna varnade för att vaccinationstider gick till spillo när ingen bokade in sig under fas 3. 

Samtidigt larmar flera personer som ingår i fasen att de inte kunnat boka tider.  

Mirna Bentancour, 63, hänvisas på grund av tidigare allergisk reaktion av vaccin till ett speciellt nummer. 

– Numret är bara öppet en timme varannan dag, och under den tiden är det upptaget. Jag kommer aldrig fram, säger hon. 

Mirna Bentancour, 63, kommer inte riktigt ihåg var numret dök upp första gången. Hon har tidigare fått en kraftig allergisk reaktion på vaccin och kan inte få vaccin på en vanlig mottagning. Numret ska hon ringa för att boka vaccintid på sjukhus. 

Hon försökte boka vaccintid redan första dagen när fas 3 öppnade upp i Stockholm, men insåg snabbt att den kraftiga allergiska reaktion hon fått när hon vaccinerades för svininfluensan 2009 skulle ställa till problem. När hon ringde till 1177 – eller om det var ett nummer till Stockholms bokningsapp Alltid öppet, turerna har varit så många att hon inte minns – hänvisades hon till numret.

Problemet är bara att det inte går att komma fram. Mirna Bentancour har tillsammans med sin familj försökt ihärdigt men inte lyckats på tre veckor. Till slut kontaktade hon vaccincentralen i Norrtälje som skulle kunna ta emot allergiker, men när de förstod att hon hur pass allergisk hon är (i mildare fall räcker det med tillgång till syrgas och läkarövervakning i någon timme, men Mirna Bentancour behöver kunna tillbringa natten på sjukhus) så hänvisade de henne till sin husläkare. Husläkaren skickade vidare henne till 1177, som hänvisade henne till samma nummer. 

– Numret är bara öppet en timme varannan dag, och under den tiden är det upptaget. Jag kommer aldrig fram, säger hon. 

Hon säger att hon har förståelse för att allt inte går smidigt under pandemin, men säger samtidigt att hon är mån om att få vaccin. 

– Tiden går och jag har inte kunnat vaccinera mig. Jag har väntat i nästan ett år på det här, säger Mirna Bentancour. 

Personer i riskgrupp har inte blivit kallade 

Nu har Stockholm släppt på fas 4, och alltså öppnat för yngre personer att boka tider. Flera tider hade stått obokade under fas 3. 

Samtidigt vittnar flera personer som Expressen varit i kontakt med om att de precis som Mirna Bentancour inte fått någon tid för vaccin. Personer som är i riskgrupp har inte blivit kallade, och fortfarande inte fått möjlighet till att boka tid. 

Att det både kunnat finnas lediga tider vid de stora vaccinationsmottagningarna och en stor mängd personer som inte fått möjlighet att boka tid, beror på att det är mer tidsödande att boka in riskgrupper, enligt Region Stockholm. 

”Personer som ingår i riskgrupp och är mellan 18 och 59 år behöver en medicinsk bedömning innan de kan vaccineras. De vaccineras via vårdcentralen eller Karolinska sjukhuset, och kallas alltså till vaccination. Det är en process som tar längre tid.”, skriver Erik Magni, pressansvarig region Stockholm. 

”Ingen entydig bild”

Hur utbrett problemet är okänt, då man inte för statistik över gruppen. 

Men regionen medger att det kan vara svårt för personer med allergier att nå fram till regionen för att boka tid.

”Vi kan bekräfta den bild du beskriver. Vi ser att det är angeläget att öka tillgängligheten och vi arbetar hårt på att förbättra för personer med allergi som behöver bedömas och övervakas på sjukhus.”, skriver Jessica Fremnell, pressansvarig vid Stockholms läns sjukvårdsområde.

Hon säger att det krävs en hög patientsäkerhet för att sköta vaccinationerna för alla i Region Stockholm och att vissa behöver bedömas på en specialistmottagning. 

”Det kan bli köbildning av flera olika anledningar, men alla kommer att bli vaccinerade.” 


Faserna

Samtliga regioner har inlett fas 3. I den vaccineras personer som är mellan 60 och 64 år gamla. Även personer som ingår i någon av de listade riskgrupperna vaccineras. Exempel på sjukdomar som ingår är som följer: Kronisk hjärt- och kärlsjukdom, kronisk lungsjukdom, diabetes typ 1 och 2 och Downs syndrom.

Även personer med tillstånd som innebär svårigheter att följa råden om smittskyddande åtgärder vaccineras i fasen. I den gruppen ingår personer med demenssjukdom, respektive personer i socialt utsatta situationer. 

Fas 4 har inletts i ett par regioner och omfattar alla personer som är 18 år eller äldre. Folkhälsomyndigheten rekommenderar regionerna att beakta ålder, vilket innebär att de äldsta bör vaccineras först, respektive socioekonomiska faktorer 

Källa: Folkhälsomyndigheten. 

Se också:

Då är det lämpligt att släppa på restriktionerna.