Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kampen i kåkstaden – när smittan sprids i familjerna

I trångbodda områden i Sydafrika kämpar invånarna mot corona, våldsbrott och svält
För att hantera alla dödsoffer av coronaviruset har man infört nya begravningsregler i Sydafrika. Från att anhöriga får stoftet efter sin döda familjemedlem måste begravningen ske inom två timmar.Foto: KIM LUDBROOK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

KAPSTADEN. Sydafrika är nu ett av världens värst drabbade länder av covid-19.

Nya begravningsregler har införts för att hinna få ner alla döda i jorden.

Men det finns också hopp - att man kan leva mycket tätt utan att bli smittad.

– Jag är en överlevare, säger Vuyelwa Mayeki, 40, som fick in corona i sin familj. 

Klockan 23 på söndagskvällen den femte juli kom sms:et till Vuyelwas kusin - covid-19 positiv. Först i gryningen berättade kusinen för de andra som bodde i det lilla huset.

Tre sovrum, ett litet kök och ett vardagsrum, åtta personer på cirka 90 kvadratmeter. För att vara en sydafrikansk kåkstad är detta ett slott, lika många tränger sig ibland in på tio kvadratmeters plåtskjul.

Kvart i sju på morgonen kom ett meddelande till oss från Vuyelwa att kusinen som hon bor tätt inpå har covid-19, med en undran om hon ska komma till jobbet. Hon skriver att hon bott i samma hus. Vuyelwa stannar hemma och självisolerar, men med sin kusin inlåst i sitt sovrum precis bredvid.

Vuyelwa Mayeki eller Vuyie, som hon kallas för, började arbeta som vår barnflicka för snart 18 år sedan. 2004 var hon nära att dö i tuberkulos. Hon var så illa däran att det var mycket nära att hon inte skulle klara det. I flera reportage har Expressen berättat om Vuyies kamp.

40-åriga Vuyelwa Mayeki isolerade sig med sin coronasmittade kusin i rummet intill. Hon är själv i riskgrupp på grund av tuberkulos.Foto: TORBJÖRN SELANDER

Nu var Vuyie den som fick ta hand om sin coronasjuka kusin.

– Vi ordnade mat åt henne, ställde den framför dörren och ropade till henne: ”Här är maten!”.

Hon berättar vidare: 

– Vi andra hade inte handskar, det enda vi hade var saneringsmedel. När hon gick på badrummet använde hon handskar för att öppna. 

Hundratusentals personer i riskgrupp av tuberkulos

Idag är Vuyie en av de som tillhör riskgruppen med nedsatt immunförsvar och lungor som skadats av tuberkulos. 

– På nyheterna sa de att människor med astma eller tuberkulos hade en hög risk att få coronaviruset. Jag hade tuberkulos 2004, mitt immunsystem är inte 100 procent bra men jag överlevde. Och jag bodde med någon som hade coronaviruset och överlevde. Jag är en överlevare!

Närmare 100 000 sydafrikaner per år har avlidit i tuberkulos och hiv/aidsrelaterade sjukdomar.

Sen kom coronan.

I juni gjorde Expressen ett reportage på plats i kåkstaden Khayelitsha, där man uppmätt att 40 procent var smittade när man slumpmässigt testat utanför en matbutik. Då kunde det ha varit virusets epicenter i världen, eftersom Sydafrika just då hade den snabbaste smittspridningen.

Nu finns det andra platser i världen som man kallar epicenter och i Sydafrika har smittspridningen i Kapstadenområdet stabiliserats. Men epidemin har flyttat sig till andra delar av landet där sjukvården inte klarar av trycket. Nyligen sände BBC en dokumentär från Livingstone Hospital i Port Elizabeth där läkarna beskrev ett krigstillstånd och det visade bilder på råttor i blodpölar på sjukhusgolvet.

Förberedelser inför en begravning efter ett coronaoffer i Johannesburg.Foto: KIM LUDBROOK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Överdödligheten skrämmande stor

I förra veckan kom skrämmande siffror från professor Debbie Bradshaw på SAMRC (South African Medical Research Council). För perioden då sjukvårdsministeriet hade redovisat 4 453 döda av covid-19 fanns det en överdödlighet på 17 090. Av de drygt 17 000 i överdödligheten ingår de drygt 4 000. Man tror att de flesta av de oförklarligt döda var virusets offer.

”De veckovisa dödsrapporterna har avslöjat en enorm skillnad mellan landets bekräftade dödsfall av covid-19 och ett antal överdrivna naturliga dödsfall”, säger professor Debbie Bradshaw i rapporten.

Sydafrika står just nu inför de största utmaningarna sen apartheid. Redan innan covid-19 var ekonomin körd i botten på grund av korruption och inkompetens. Men när president Cyril Ramaphosa och hans regering fick klart för sig över följderna av virusets dödlighet bestämde man sig för att från den 26 mars införa en av världens hårdaste nedstängningar. 

I Kapstaden och Västra Kapprovinsen fungerade det, man byggde till och med för många fältsjukhus och var aldrig över 80-90 procent av kapaciteten. Men i Östra Kapprovinsen dog folk på golven. 

Nya begravningsregler har införts för att hinna få ner alla döda i jorden. Numera har man bara två timmar från att det man hämtar ut sin avlidne familjemedlems stoff tills att det måste vara begravd. Begravningar i afrikanska kulturer brukar annars ta upp till veckor.

Nio miljoner barn svälter

Men det är så mycket mer som drabbar Sydafrika i samband med viruset och nedstängningen. När den infördes beräknades sju miljoner komma förlora sina arbeten. Nio miljoner barn är helt beroende av maten de får i sina skolor. Nu svälter de.

Jessica Mathew, 18, är medveten om att hon är lyckligt lottad. Även fast hon är drabbad.

Hon hann gå fem veckor på University of Cape Tow innan nedstängningen. Nu studerar hon hemma. Den supersnabba wifin når ut till vintersolen i trädgården. Men hon tänker på de som inte har det lika bra.

18-årige Jessica Mathew hade tur: hon hann börja på universitetet innan nedstängningen och kan fortsätta studera hemifrån.Foto: TORBJÖRN SELANDER

– Det finns ett mycket stort gap mellan de rika och de fattiga. Många studenter förlitade sig på datorerna i universitetsbiblioteket för att göra sina uppgifter och för att forska. När de åkte hem igen har de inte elström och de har ingen wifi eller det finns ingen mobiltäckning. Det finns inget sätt att få åtkomst till onlinematerialet, säger hon. 

 Så resterna av apartheid är fortfarande här?

 – Åh, definitivt.

Doktor Ashraf Grimwood var den som lade upp Sydafrikas program för att bekämpa Hiv/Aids. Idag handlar hans jobb mycket om corona.

Varför sprider corona sig så mycket i Sydafrika? Är det på grund av levnadsförhållandena i kåkstäderna?

– Min poäng är att det sprider sig över hela världen, men det avslöjar verkligen fattigdomens ömma punkt, bristen på näringsrik mat dessutom många som lider av högt blodtryck och diabetes, relaterade till fattigdom.

Sydafrika

Sydafrika: 59 miljoner invånare

Covid-19 statistik från den 29:e juli:

2 873 163 testade

471 123 smittade

7 497 avlidna

Under en vecka i juli när man testade i Sydafrika var 26,9 % smittade.