Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hotet mot krögarna – när tillsynen ökar

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) håller en pressträff i dag.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Uteserveringar.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT / PATRIK C ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Inrikesminister Mikael Damberg (S) hotar med stängda restauranger och barer om inte riktlinjer för social distansering följs i det allt varmare vårvädret.

Mikael Damberg säger att regeringen bett Sveriges kommuner att redovisa hur man sett över trängseln på uteserveringar.

– Låt mig vara extremt tydlig: jag vill inte se några trånga uteserveringar i Stockholm eller någon annan stans, säger inrikesministern under en pressträff i dag.

Mikael Damberg inleder morgonens pressträff med att säga att många Stockholmare har skött rekommendationerna gällande social distansering – men påpekar att det är långt ifrån alla.

Varmare väder, lönehelg och kommande långhelger utmanar regeringens riktlinjer då många tar sig ut i parker och på uteserveringar och skapar trängsel.

– Många har följt rekommendationerna, men inte alla. Läget är fortsatt allvarligt och kan förvärras ytterligare både i Stockholm och resten av landet om vi inte håller ut och håller i, säger Damberg.

Mikael Damberg varnar för att restauranger och barer kan stängas om man inte följer rekommendationerna som finns – och säger att inspektioner kommer att ske i allt större utsträckning.

”Ni kommer att stängas ner”

Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr säger att utökningen kommer att leda till fler inspektioner under dygnets alla timmar.

– Det gäller tillsyn dagtid, kvällstid och nattetid. Där vill jag vara tydlig med att vi kommer att se fler anmärkningar. 

Hon riktar också en direkt varning till restaurangerna:

– Ni kommer att stängas ner om ni inte efterlever de tydliga rekommendationer som har getts ut.

Utökade kontroller av krogarna.

Har du varit på krogen under pandemin?