Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tegnell om smittökningen bland unga: ”Dåligt tecken”

Hör Anders Tegnells uppmaning till de unga vuxna.
Anders Tegnell håller pressträff.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Trängsel i Rålambshovsparken.
Foto: Alex Ljungdahl
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

På torsdagen rapporterades sex nya dödsfall på grund av coronaviruset i Sverige.

Totalt har 5766 personer avlidit med covid-19 – och nu ökar spridningen mest bland unga i landet.

– Det är en liten sväng uppåt nu. Det är tydligt att det är yngre vuxna som står för den stora ökningen av smittade, säger Anders Tegnell på pressträffen och kallar det för ett ”dåligt tecken”.

Trenden om att yngre vuxna drabbas är liknande i andra länder säger Tegnell på pressträffen.

– Spridningen fortsätter ungefär på samma ställen som tidigare, det är fortfarande väldigt många som drabbas och tyvärr inte en situation som är slut ännu, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Fler och fler länder i Europa ser återkomst av viruset.

– Det finns absolut en tendens att fallen kommer tillbaka redan nu, säger Tegnell.

I Sverige har fall i gruppen 20–29 år ökat den senaste tiden.

– Det är ungefär samma trend som vi ser i Europa, yngre vuxna drabbas, säger Tegnell.

Statsepidemiolog Anders Tegnell svarar på frågan om att sexuellt överförbara sjukdomar ökat något under sommarmånaderna. Samtidigt har man sett en ökning av antalet coronasjuka som är unga vuxna.

– Sexuellt överförbara sjukdomar ökar varje sommar. Det kan finnas en koppling till gruppen 20-29 år, att den gruppen glömt råden lite grann och inte varit lika duktiga att följa råden som tidigare, säger Tegnell.

Tegnells uppamning: Tänk efter

Han uppmanar den åldersgruppen att inte ha många nya kontakter och säger att covid-19 inte kan ses som ofarligt för dem.

– Man måste tänka efter och inte ha nära kontakter. De känner väl sig allmänt odödliga, men även de kan bli svårt sjuka.

Folkhälsomyndigheten diskuterar nu hur man ska kunna nå de yngre vuxna på ett bättre sätt och få de yngre att förstå att vissa personer blir svårt sjuka.

 Att yngre drabbas mer av viruset kommer inte slå hårt mot intensivvården, tror man, eftersom de yngre i regel inte blir svårt sjuka.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, säger att det är en platå av antalet personer som intensivvårdas på grund av covid-19.

Totalt har 81 967 personer bekräftats smittade i Sverige.

Viruset ökar i flera europeiska länder – kolla hur läget är.