Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

JUST NU: Munskydd i kollektivtrafiken och inomhus i Stockholm

Regionen rekommenderar också munskydd i kollektivtrafiken dygnet runt.
Smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Använd munskydd i kollektivtrafiken dygnet runt. 

Även på jobbet och andra platser där avstånd inte kan hållas. 

Efter regionerna Västerbotten, Gävleborg och Västra Götaland väljer nu även Region Stockholm att skärpa riktlinjerna på grund av den ökade smittspridningen.

– Vi behöver öka munskyddsanvändningen, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Nya regionala rekommendationer Region Stockholm

Rekommendationerna gäller omgående fram till och med 22 mars.


• Distans- eller fjärrundervisning för högstadie- och gymnasieskolor från vecka 10.

• Använd alltid munskydd i kollektivtrafiken – inte bara i rusningstrafik.

• Använd munskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte med säkerhet går att undvika. (avser inte förskola eller klassrumssituation i grund- och gymnasieskola)

• Res bara om du måste, gäller även i kollektivtrafik.

• Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. 

De senaste dagarna har regionerna Västerbotten, Gävleborg och Västra Götaland infört skärpta restriktioner för att begränsa den ökade smittspridningen. Bland annat krav på munskydd i kollektivtrafiken dygnet runt.

Nu får Stockholmare samma besked. 

Under en pressträff på tisdagen presenterade regionen de nya riklinjerna efter att smittan tagit fart på nytt.

Från och med vecka tio, veckan efter sportlovet, uppmanar Stockholm högstadie- och gymnasieskolor att bedriva undervisningen på distans. 

Kraven på munskydd skärps.

Munskydd rekommenderas i vissa fall inomhus

Alla personer över 18 år uppmanas att använda munskydd i kollektivtrafiken dygnet runt. Munskydd ska även använda i vissa inomhusmiljöer som livsmedelsbutiker, affärer och arbetsplatser där avstånd inte kan garanteras. Skolmiljöer är ett undantag.

– Min egen privata spaning på väg hit är att vi behöver öka munskyddsanvändningen. Vi vill att man använder munskydd i kollektivtrafiken under hela dygnet, särskilt under rusningstid, säger Maria Rotzén Östlund. 

Samtidigt kunde regionen dystert konstatera hur prognosen för vaccinleveransen kommer se för februari och under mars.

– Vi får nästan 80 procent mindre vaccin än förväntat under februari och fem procent mindre under mars månad. Det är en stor besvikelse, säger Maria Rotzén Östlund.

Mellan vecka sex och sju ökade antalet konstaterade fall med 27 procent i Stockholm. Även antalet patienter i behov av sjukvård ökar på nytt.

– De sista veckorna har vi sett att minskningen av antalet sjukhusvårdade slutat minska, lagt sig på en platå för att de senaste dagarna öka lite grand. Det gäller även patienter inom intensivvården, säger Maria Rotzén Östlund.

Skickar uppmaning till alla Stockholmare

Smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund passade på att skicka en uppmaning till alla Stockholmare som tänkte resa bort över sportlovet :

– Om någon i sällskapet insjuknar under resan måste alla hålla sig hemma, ingen får ge sig ut i liftköer eller röra sig bland andra. De som reser bör heller inte möta andra personer utanför det egna hushållet och handla allting hemma för att undvika butiker på resmålet, säger hon.


Inför sportlovet: ”Får en symtom måste hela familjen isoleras”

Region Stockholms smittskyddsläkare uppmanar stockholmare att tänka efter en extra gång innan man reser över sportlovet.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.